boller og søt gjærbakst

Kanelbollekake med eple og marsipan

Kanelboller satt sammen til en rustikk kanelbollekake blir en vinner på kakebordet. Her har vi rett og slett slått sammen det beste fra kakeverdenen – kanelboller og eplekake.

Kanelbollekake med eple og marsipan, servert på mørk stekepanne overstrødd med melis. To kanelstenger på siden.

20min / 4t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

8 porsjoner

Bolledeig:

20gfersk gjær

2dlmelk (kald)

1stkegg

400ghvetemel

50gsukker

1klypesalt

1tskardemomme

100gsmør (kaldt)

Eple- og marsipanfyll:

150gromtemperert smør

100gsukker

1sskanel

100geplemos

100gmarsipan

Dette trenger du i tillegg:

1stkegg til pensling

1håndfullmel til utkjevling

2sssmør (eller matfett til smøring av formen)

1ssmelis (til pynt, kan droppes)

Fremgangsmetode

Bolledeig

Rør gjæren ut i kald melk med en visp, og visp så inn egget.
Bland hvetemel med sukker, salt og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Ha det våte i det tørre og elt til du har en smidig deig. Ca. 5 minutter.
Del kaldt smør i terninger og ha det i deigen litt etter litt mens det eltes. Deigen skal eltes til sammen ca. 10-15 minutter. Deigen skal være litt bløt og klissete.
Strø litt mel på benken og hell deigen ut av bollen. Samle den sammen i en plastpose og la deigen avkjøles i 1-2 timer, eller gjerne over natten.

Eple- og marsipanfyll

Lag fyllet ved å blande sammen romtemperert smør, sukker, kanel og eplemos i en kjøkkenmaskin. Smuldre inn marsipan til slutt. Sett fyllet til side.

Utbaking

Ta frem deigen fra kjøleskapet og rull den ut til en stor firkant. Bruk så lite mel som mulig under kjevlingen. Smør halvparten av fyllet utover deigen.
Brett deigen i to og forsegl kantene ved å klemme dem sammen.
Kjevle den brettede deigen ut til original størrelse og fordel resten av fyllet. Rull deigen sammen til en lang pølse.
Skjær deigen i 10 like deler og fordel dem i en stor springform (28-30 cm) som er smurt med litt smør eller matfett.
Dekk formen med et håndkle og sett den et lunt sted til heving i 1 time.
Pensle bollene med et pisket egg. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Følg med underveis og dekk til hele formen med bakepapir om den blir for mørk.
Ta ut kaken og la den avkjøles litt før du løsner ringer i springformen. Dryss gjerne over litt melis. Bryt løs stykker av kaken og nyt!

Visste du at vi feirer Kanelbollens dag den 4. oktober?

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit