Bak hverdagsbrødet selv! Her er alle tipsene du trenger for å bake med spelt og få speltbrødet ekstra godt og saftig, med herlig sprø skorpe.

Et godt hverdagsbrød er næringsrikt og mettende og holder både hode og kropp gående gjennom dagen. Men hvordan baker man egentlig et godt og saftig speltbrød? Er det annerledes å bake med spelt enn med hvete? Og hvordan vet du om brødet er grovt eller ikke?

Slik lykkes du med speltbrød

Spelt er en gammel kornart med god smak og mange av de samme bakeegenskapene som hvete. Spelt har et høyt innhold av viktige vitaminer, mineraler og mer protein enn hvete, derfor har kornsorten fått en «ny vår» i norske husholdninger.

Selv om speltmel har mange av de samme egenskapene som hvetemel er det et par ting du bør tenke på når du skal bake speltbrød. Her er 4 tips for å lykkes med speltbrødbaksten:

Deigen til speltbrød er litt mer klissete
 1. Start med en fordeig. En fordeig starter opptaket av væske, noe som er generelt viktig for å få et saftig grovbrød. Siden spelt absorberer væske tregere enn hvete, blir fordeigen spesielt viktig når du baker speltbrød.
 2. Vær raus med tid til forhevingen. Det gir deigen tid til å ta opp væsken og du kan i tillegg bruke mindre gjær.
 3. Appelsinjuice gir ekstra godt resultat når du baker med spelt. Det er ikke så mye som skal til og brødet vil ikke smake appelsin.
 4. Glutensammensetningen i spelt er litt annerledes enn i hvete. Derfor får du best resultat med skånsom elting. Ca. 5 minutter elting på lav hastighet på fordeig og hoveddeig er nok.

Er grovbrødet grovt nok?

Hvilket korn du velger å bake med handler mye om smak og behag, men for at brødskivene skal gjøre deg god og mett over lenger tid bør brødet være grovt nok. Det gir magen noe å jobbe med over tid og blodsukkernivået holdes stabilt.

Opplysningskontoret for Brød og korn har laget en fin grovhetskalkulator hvor du enkelt kan sjekke hvor grove brødene du baker er. Den gjør det også enkelt for deg å justere oppskriften på favorittbrødet slik at det blir grovt nok.

Vi har lagt inn ingrediensene til speltbrødet vårt i grovhetskalkulatoren, og resultatet er: grovt!

saftig speltbrød uten hele korn

Oppskrift på grovt og saftig speltbrød

Til 1 brød (2 liters brødform) trenger du:

Fordeig:

 • 325 gram grovt sammalt speltmel
 • 0,5 dl appelsinjuice
 • 3,5 dl vann

Hoveddeig:

 • 325 gram fint sammalt speltmel
 • 50 gram grov sammalt rugmel
 • 7 g tørrgjær (0,5 pose)
 • 1 ts salt
 • 2 dl vann

Slik gjør du:

 1. Bland sammen mel, appelsinjuice og vann til fordeigen. Elt med eltekrok i 5 minutter. Deigen vil være veldig klissete.
 2. Dekk bakebollen med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la den stå i 30 minutter på kjøkkenbenken.
 3. Ha resten av ingrediensene i bollen sammen med fordeigen. Elt på laveste hastighet i 5 minutter. Speltbrøddeigen skal fremdeles være klissete.
 4. Dekk bakebollen og sett til heving i 2 timer på en lun plass.
 5. Velt deigen ut på en melet overflate og form til et brødemne. Legg over i en smurt, 2 liters brødform. Dekk med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la brødet etterheve i 45-60 minutter.
 6. Forvarm ovnen til 225˚C.
 7. Bruk en skarp kniv til å lage 1-3 snitt i overflaten. Dette gjøres for å kontrollere hvor brødet sprekker.
 8. Stek brødet på rist midt i ovnen i 40 minutter. Ta brødet ut av formen og stek videre i 15-20 minutter for en ekstra sprø og god skorpe. Avkjøl på rist. 

TIPS: Rugmelet kan erstattes med havregryn eller hele frø som linfrø, solsikkefrø og sesamfrø.

Kilder:
brodogkorn.no
Wikipedia