Ikke la deg lure av navnet. Disse beskjedne, brune pinnene er kanskje julens beste småkaker!

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut. Men faktisk er disse deilige julekakene en av de aller beste vi har. Seige og gode, med dype toner av sirup og kanel, og pyntet med knasende perlesukker og mandler på toppen… Nam!

At brune pinner er enkle å lage, gjør jo heller ikke noe.

Kjendisfavoritt

Kjært barn har flere navn, og disse kakene kalles også karamellkaker og kolakaker. Uansett hva du kaller dem, er disse kakene så populære at det er vanskelig å holde fingrene fra boksen.

GLAD I SEIGE KAKERSeige og sprø kransekakestenger

Og det er ikke bare vi som har det slik. Brune pinner er faktisk julekakefavoritt hjemme hos kjendiskokk og kokebokforfatter Lise Finckenhagen.

Julekakenes mor

Visste du forresten at kaker med hvetemel og sukker først kom på julemenyen rundt 1845?

Da kom nemlig Hanna Winsnes ut med sin legendariske «Lærebok i de forskjellige Grene af Huusholdningen». Her fikk det norske folk for første gang presentert oppskrifter på småkakene som vi i dag regner som våre julekaker. Dette gjør prestefruen og vår mest kjente kokebokforfatter også til en slags alle norske julekakers mor.

Lar du deg friste? 

Oppskrift på brune pinner

Til ca. 60 brune pinner trenger du: 

  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g sukker
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss mørk sirup
  • 0,5 ts kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • 300 g hvetemel

Pensling:

  • 1 egg, vispet
  • 1 dl perlesukker
  • 1 dl mandler, hakket

Slik gjør du:

  1. Rør smør og sukker godt. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen forsiktig.
  2. Del kakedeigen i fire emner som du triller til pølser.
  3. Sett pølsene på stekebrett med bakepapir, og trykk dem litt flate.
  4. Pensle med det sammenvispede egget og dryss med sukker og mandler.
  5. Stek kakene i ca. 10 minutter på 175 C.
  6. Skjær kakene i skrå pinner mens de fortsatt er varme og står på stekebrettet. Flytt kakene over på rist når de har kjølnet litt.
  7. Oppbevares i tett kakeboks.