Hvis du aldri har bakt lefser før, kan disse lefsene være et godt sted å begynne. De herlige, tykke lefsene med kanelfyll er perfekt til kaffekosen og som turmat.

En pose tykke lefser er godt å ha på lur i frysen, enten til søndagskaffen, kveldskosen eller som nistemat på turen. Deigen er enkel å lykkes med og lefsene stekes i ovnen. Du trenger altså ikke noe spesialutstyr for å lykkes med disse lefsene.

Lefse med mange navn

Tradisjonsmat finnes som oftest i mange forskjellige varianter. Oppskriftene har gått i arv fra generasjon til generasjon og underveis har det gjerne oppstått noen justeringer, og plutselig har man en «ny» oppskrift under nytt navn. Tykke lefser er intet unntak.

Kanskje kjenner du disse lefsene bedre som «tykklefse», «mørlefse», «snipp», «platekaku», eller «nordlandskake»?

Det er ikke alle som bruker å smøre lefsene, men vi har valgt å lage et enkelt fyll med smør, melis og kanel til denne oppskriften. Det gir en ekstra god smak.

Lyst til å bake potetlefser: Hjemmelagde potetlefser for nybegynnere

tykklefse med kanelfyll

Forskjellen på natron, hjortetakksalt og bakepulver

De fleste tykklefseoppskriftene inneholder to eller tre forskjellige hevemidler: natron, hjortetakksalt og bakepulver. De oppfører seg forskjellig og påvirker resultatet på hver sin måte.

Natron reagerer på syre og utvikler en gass som gjør at bakverket hever. Derfor pleier man å bruke syrnet melk eller andre produkter med melkesyre, men det kan også være sitron, eddik eller sirup.

Hjortetakksalt, også kalt hornsalt, skiller ut flere gasser når det varmes opp over 60 grader. Gassene danner mange små bobler, noe som kan gi en sprø overflate og en porøs konsistens.

Bakepulver danner samme gass som natron, først i romtemperatur og deretter ved oppvarming. Det er derfor man gjerne sier at en røre med bakepulver skal stå å svelle opp til en halvtime før steking. Syren i bakepulveret er også med på å aktivere natron når disse brukes sammen.

Resultatet er at lefsene blir vidunderlig luftige, myke og deilige.

Prøv også: Hemmeligheten bak perfekte sveler

tykklefse med kanelfyll

Oppskrift på tykke lefser med kanelfyll

Til ca. 12/6 lefser trenger du:

 • 200 g smør, romtemperert
 • 250 g sukker
 • 2 egg
 • 1,5 dl lys sirup
 • 3 dl kefir
 • Ca. 1 kg hvetemel
 • 1 ts natron
 • 1 ts hjortetakksalt
 • 1 ts bakepulver

Fyll:

 • 300 g smør, romtemperert
 • 225 g melis (eller sukker)
 • 1 ss kanel
 • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

 1. Visp smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg og bland godt.
 2. Tilsett sirup og kefir og rør om. Det gjør ikke noe om smørkremen skiller seg.
 3. Sikt halvparten av melet i smørkremen sammen med natron, hjortetakksalt og bakepulver. Jobb sammen deigen mens du tilsetter mer mel. Ikke jobb for mye med deigen, da kan lefsene bli tørre. Dekk til og sett deigen kaldt i 1 time.
 4. Sett ovnen på 200 grader. Del deigen i 10 like store emner og kjevle ut til ca. 5 mm tykke runde leiver. Bruk en stor tallerken eller lignende som mal for å få helt jevne og like store lefser. Ta vare på avkuttet, det blir til slutt nok til 2 ekstra lefseemner.
 5. Stek lefseemnene midt i ovnen i 4-6 minutter, til de er gylne i fargen. Legg i en stabel og dekk til med kjøkkenhåndkle.
 6. Pisk smør, melis, kanel og vaniljesukker på høy hastighet, til en lys og luftig smørkrem.
 7. Smør et jevnt lag smørkrem på de avkjølte lefsene. Legg to og to lefser sammen med kremen som «lim» og skjær i snipper før servering.
 8. Lefsene er fine å fryse ned både med og uten fyll.