Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan fylle delfiakaken med! Ha den i kjøleskapet og kos deg med den langt ut i det nye året.

Delfiakake er en klassisk julekake som ikke ligner på noen av de andre. Kaken er en blanding av kake og konfekt og ganske mektig, så en tynn skive er vanligvis nok.

Visste du forresten at den på svensk heter Radiokake? Hvis du ser på en skive av kaken. så forstår man jo hvorfor.

Den klassiske delfiakaken har Per-kjeks inni og gelétopper øverst. Men det er ikke noe i veien for å lage din egen variant.

Lag din egen vri!

Matskribent Andreas Viestad bruker litt appelsinskall, cognac og marmelade i sin versjon av julekaken.

Det høres kjempegodt ut, og så er det da også bare fantasien som setter grenser for hva du kan fylle kaken med.

LES OGSÅ: Tre tips til perfekt julekake

Her er noen ideer – kanskje noen du aldri har tenkt på før:

Delfiakake, begynn med eggedosis.
  • Nøtter
  • Tørket frukt
  • Marsipan
  • Kaffe
  • Rosiner
  • Kjeks, andre enn de klassiske Per-kjeksene
  • Seigmenn
  • Lakrisbåter
  • Likør (f.eks. kaffelikør eller appelsinlikør)
  • Frokostblanding som f.eks. corn flakes

Garantert suksess!

Delfiakake er kaken du garantert lykkes med! Og den skal heller ikke stekes, bare stå i kjøleskapet til den stivner.

Det fine med delfiakake er at den holder seg lenge i kjøleskapet, hvis du ikke spiser den opp! Og den kan også fryses.

EN ANNEN KLASSIKER: Kokosmakroner på tre måter

Smart tips

Når du kutter opp kaken, er det lurt å bruke en skikkelig skarp kniv – og å tørke av kniven for hver gang du skjærer et stykke. Da er det enklere å få til fine, tynne skiver.

Oppskrift på klassisk delfiakake

Du trenger:

  • 375 g kokesjokolade
  • 375 g delfiafett (1,5 pakke)
  • 6 ss sterk kaffe
  • 4 egg
  • 4 ss sukker
  • 12 Per-kjeks e.l.
  • 1 pk gelétopper
Delfiakake lages med Per-kjeks.

Slik gjør du:

  1. Hakk opp sjokoladen og delfiafettet og ha det i en bolle som tåler vannbad. Sett en gryte med vann på lav varme og sett bollen med sjokoladeblandingen oppå. Pass på at du ikke får vanndamp i sjokoladen!
  2. Mens denne smelter, kler du en liten brødform med smørpapir/bakepapir.
  3. Når sjokolade og delfiafett har smeltet ordentlig, tar du bollen av varmen og rører inn kaffen. La blandingen avkjøle seg mens du lager en luftig eggedosis av egg og sukker.
  4. Hell sjokoladeblandingen forsiktig ned i eggedosisen, og bland til en jevn miks.
  5. Sett frem brødformen og hell en porsjon sjokoladeblanding i bunnen. Legg på Per-kjeks, og så en ny porsjon sjokolade. Gjør dette lagvis, men husk at det skal være sjokolade både i bunnen og på toppen.
  6. Pynt med gelétopper, og sett kaldt i kjøleskapet over natten.
  7. Ta delfiakaken ut av kjøleskapet. Løsne kaken fra formen og ta av papiret. Sett på fat og server i tynne skiver.

TRIKS: Smører du formen med litt smør eller fett, fester papiret seg enkelt til formen.