Å lage sine egne flatbrød kan høres komplisert ut, men det behøver det ikke være. Det viktigste er å følge oppskriften, og ha tålmodighet!

Tradisjonelt spiser vi nordmenn flatbrød til spekemat, fårikål, kjøttsuppe (betasuppe), lutefisk, lapskaus og annen middagsmat.

Men hvor mange flatbrødtyper har vi egentlig i Norge?
– Her i landet har vi noen hovedsorter som er fint flatbrød, grovt flatbrød og flatbrød med potet. Men flatbrød kan også varieres med ulike kornsorter. Bruk for eksempel spelt eller bygg sammen med hvete, for å variere, sier matrådgiver Eilin Lundekvam By ved Opplysningskontoret for brød og korn.

LES OGSÅ: Slik lager du dine egne knekkebrød

Ny vri på flatbrød

Flatbrød kan du lage i mange varianter! Prøv med ulike kornsorter og piff opp med krydder, urter eller frø. Her er oppskrift og gode tips til flatbrød.

Har du lyst til å utfordre tradisjonene litt, kan du tilsette ulike krydder, urter eller frø i deigen.

– Du kan bruke anisfrø, fennikelfrø, karve, einebær eller andre ting du liker smaken på, foreslår Lundekvam By.

Mange tenker kanskje bare vanlig norsk husmannskost når flatbrød nevnes, men det kan være så mye mer.

– Vi i opplysningskontoret ønsker å bidra til at forbrukeren ser nye måter å spise flatbrød på, sier Lundekvam Bye og oppfordrer til å se til for eksempel til India der papadam/chapati er en form for flatbrød, mens tortillachips fra Sør-Amerika er en annen variant.

– Vi kan spise vårt flatbrød på akkurat samme måte. Med små justeringer passer det til alle mulige supper, gryter, salater, chips til dipp, kjeks med ost på og lignende. Eller hvorfor ikke prøve lag på lag med for eksempel eggerøre og røkelaks, spør Lundekvam Bye.

LES OGSÅ: Slik blir eggerøren perfekt

Ting å tenke på når du skal bake flatbrød

Har du ikke laget flatbrød før? Det er ikke så vanskelig som du kanskje frykter. Her er et par tips på veien:

 • Deigen må ikke være for fast.
 • Ha rikelig med mel på bakebordet og kjevle, slik at det ikke setter seg fast. Og kjevle leiven/deigen tynn nok. Flatbrød skal være syltynne og krispy.
 • Ha et godt kjevle. Kjevle med riller kan være enklere å bruke enn et vanlig.
 • Ha varm nok takke/stekeovn.
 • Flatbrød skal langstekes, det skal være gjennomstekt og ha brune flekker. Det tar tid!
Flatbrød kan du lage i mange varianter! Prøv med ulike kornsorter og piff opp med krydder, urter eller frø. Her er oppskrift og gode tips til flatbrød.


Ovn, stekepanne eller takke?

Nå tenker du kanskje: Hjelp! Jeg har ikke takke! Kan jeg da bake flatbrød? Og det kan du faktisk!

Flatbrød kan gjerne stekes i stekeovn. Kjevle ut en passe stor leiv. Legg leiven på en plate. Stek den midt i varm ovn (200-225 C) til den blir gul og sprø.

Vil du steke dem i stekepannen, må du kjevle mindre flatbrødleiver som får plass i stekepannen. Det fungerer på samme måte som takke.

Flatbrød kan du lage i mange varianter! Prøv med ulike kornsorter og piff opp med krydder, urter eller frø. Her er oppskrift og gode tips til flatbrød.

Inviter til flatbrødbakst

Flatbrødbaking er en sosial aktivitet det er hyggelig å gjøre sammen med noen. Inviter med deg en venn, din mann, søster, mor, datter eller sønn, og sett i gang.

For å være sikker på suksess, bør du velge en oppskrift som ikke er for vanskelig. Grove flatbrød er enklere å få til enn finere, så start der.

En som har reist landet rundt og samlet inn tradisjonsoppskrifter, er stadsbudeie, kokebokforfatter og matformidler Bodil Nordjore. Hun er en ivrig flatbrødbaker, og vi har fått låne hennes deilige oppskrift.

Og en liten ting til slutt: Kjevle flatbrødene så tynt du får til, men husk at smaken blir like god om de ikke blir helt flortynne!

Oppskrift på Bodils grove flatbrød

Oppskriften gir ca. 30 stk, avhengig av hvor store du lager dem.

Du trenger:

Til havregrøten
2,5 dl lettkokte havregryn
3,25 dl vann

Til skålding
0,5 l sammalt hvete, grov
0,5 l sammalt hvete, fin
0,25 l sammalt rug, grov
1, 25 dl kokende vann

Hoveddeigen
0,5 l kokende helmelk
1,5 ts salt

Hvetemel - til å justere deigen
Grov sammalt hvete og grov sammalt rug til utbaking

Slik gjør du:

 1. Kok havregrøt av havregryn og vann, så lar du den avkjøle seg litt.
 2. Mål opp mel til skålding og ha dette i en bolle. Hell over kokende vann og rør sammen. La dette stå i ca. 30 minutter.
 3. Kok opp helmelken i en litt stor gryte og rør havregrøten ut i denne. Når melkeblandingen er jevn rører du inn skåldingen og saltet. Så tilsetter du hvetemel til deigen ikke er klissete mer. Prøv å tilsette så lite hvetemel som mulig, men likevel nok til at deigen samler seg.
 4. Bland grov sammalt hvete og grov sammalt rug sammen til utbakingsmel i en liten bolle. Del deigen opp i passe emner, og kjevle ut leivene så tynt du klarer - uten at de går i stykker.
 5. Stek flatbrødene dine i stekepanne med slipp-belegg på middels varme, på nest høyeste temperatur på takke eller midt i stekeovnen på 220-225 C.
 6. Snu flatbrødet når du kan se små brune prikker på oversiden av flatbrødleiven, om du steker på takke eller stekepanne. Baker du i stekeovn, er tiden individuell ut fra tykkelse på flatbrødene dine, så du må nesten prøve deg frem med tiden, flatbrødet skal bli gulaktig og sprøtt i ovnen.