Når du er fysen på herlig sommerdessert som ikke tar altfor lang tid å lage, er clafoutis et godt alternativ. Den franske dessertklassikeren er faktisk klar til å nytes på under en time.

Sensommeren byr på saftige bringebær og blåbær, perfekte bær å lage syltetøy av. På den måten bevares smaken av sommer så lenge som mulig. Men det er jo deilig å unne seg noe godt mens bærene er helt ferske også. Som en lettvint clafoutis – den ultimate sommerdesserten med masse bær. 

clafoutis ovnspannekake med blåbær og bringebær

Prøv dette deilige bringebærsyltetøyet med kun 2 ingredienser!

Hva er clafoutis?

Franskmennene er ikke mest kjent for å ha verdens enkleste bakverk og desserter, men det finnes heldigvis noen gode unntak. Clafoutis er et slikt unntak, og det kan best beskrives som en tykk pannekake som bakes i ovnen.

Desserten består av masse frukt eller bær og en tykk pannekakerøre. Clafoutis lages som oftest i én stor form, men kan også severes i porsjonsformer.

clafoutis ovnspannekake med blåbær og bringebær

I Frankrike er det vanligst å fylle ovnspannekaken med søte kirsebær, men det er egentlig ingen fasit. Fersken, plommer, bjørnebær og norske epler passer alle veldig godt i clafoutis. Fyll med det du måtte ønske eller har lett tilgjengelig av sesongens deiligste frukt og bær.  

Her hjemme i Norge byr sensommeren på rikelig tilgang på saftige bringebær og blåbær. De lett syrlige bærene gjør dette til en frisk og lett sommerdessert.

clafoutis ovnspannekake med blåbær og bringebær

Oppskrift på clafoutis – fransk ovnspannekake med bringebær og blåbær

Til 8 porsjoner trenger du:

 • 100 g smør, smeltet
 • 250 g bringebær 
 • 250 gram blåbær
 • 80 g sukker 
 • 3 egg 
 • 130 g hvetemel 
 • 1 ts vaniljesukker 
 • 2 dl kremfløte 
 • 1 ss melis  

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200˚C.
 2. Smør en ildfast form (24 cm i diameter) med litt av det smeltede smøret.
 3. Ha bærene i formen og dryss over 1 spiseskje sukker.
 4. Pisk sammen egg i en bolle.
 5. Sikt inn resten av sukkeret, mel og vaniljesukker. Rør til slutt inn kremfløte og resten av det smeltede smøret, til du har en jevn røre. Konsistensen skal ligne på en litt tykk pannekakerøre.
 6. Hell røren over bærene i formen og stek midt i ovnen, i ca. 30 minutter. Ovnspannekaken skal "fjære" litt når du trykker på overflaten.

Avkjøl til ovnspannekaken er lunken. Server clafoutis med et dryss siktet melis. Vil du ha litt ekstra tilbehør passer det godt med vaniljeis, vaniljekesam, pisket krem eller vaniljesaus.