Blåbær er ren medisin – ikke på boks, men på tue! Plukk dem selv eller kjøp dem i butikken, og du har velsmakende vitaminbomber som blant annet kan brukes til herlig smuldrepai.

Snart blinker det blått i blått bortover tuene i skogen. I juli starter blåbærsesongen, og du kan plukke de blå vitaminbombene i bøtter og spann. For bærplukking har blitt trendy igjen. Og ikke bare plukking, men også sylting og safting i eget kjøkken. Stadig flere unge mennesker viser nå interesse for dette som husmødrene var travelt opptatt med hver sommer og høst på 50-60-tallet. 

 

Kortreist og sunt

Kortreist mat er blitt et begrep – og stort kortere blir det vel ikke enn å ta en tur i skogen? Men du er ikke nødt til å gjøre jobben selv. I butikken blinker det blått i blått fra fruktdisken hele året. De er vitaminbomber, disse hageblåbærene også, om enn i litt mindre grad enn skogsbærene. Likevel fulle av C-vitamin, E-vitamin, folat og fiber.

Friske, søte blåbær er rett og slett digg medisin! 

Prøv også: Karamellisert banankake.

 

Oppskrift på enkel blåbærpai med smuldredeig

Som navnet sier, skal deigen være løs og smuldrete. Du blander den grovt sammen med fingrene og fordeler den over bærene i en ildfast form.

Siden deigen er ganske søt, er det ikke alltid nødvendig å sukre bærene. Det er avhengig av hvor søte bærene er, og hvor søt du ønsker at paien din skal være.

Du trenger:

  • 300 g blåbær

  • 30 g sukker

Knus bærene lett og smak eventuelt til med sukker.

Til deigen trenger du:

  • 100 g romtemperert smør

  • 100 g sukker

  • 100 g hvetemel

  • Ca. 50 g lettkokte havregryn

Slik gjør du det:

  1. Skjær smøret i terninger og bland det sammen de tørre ingrediensene.

  2. Bruk fingrene og kna det sammen. Husk at du ikke skal lage en glatt deig, smøret kan gjerne ligge litt i klumper.

  3. Legg bærene i en ildfast form, ca. 20-24 cm, og fordel smuldredeigen oppå.

  4. Stek i 20-30 minutter på 200 grader og stek i 20-30 min. Sjekk underveis. Paien er ferdig når smuldredeigen har fått en gyllen farge.

… og så kan du tilsette ekstra godsaker …

 

Lag dine egne varianter

Med utgangspunkt i den enkle smuldredeigen kan du lage de deiligste varianter av blåbærpaien din:

  • Ekstra digg blir paien hvis du legger vaniljekrem nederst i bunnen av formen, under bærene.

  • Legg gjerne på litt is eller tykk vaniljesaus (fås ferdig i butikken) like før paien serveres.

  • En spennende blanding av syrlig og søtt får du hvis du bruker kesam naturell eller kesam lime. Dette har du på like før serveringen.

  • En halv teskje kanel gir ekstra god smak. Bland kanelen med melet før du har dette oppi bollen.

Prøv også: Fransk eplepai.

 Kilder: frukt.no, matprat.no, godt.no