Blåbær er ren medisin – ikke på boks, men på tue! Plukk dem selv eller kjøp dem i butikken, og du har velsmakende vitaminbomber som blant annet kan brukes til herlig smuldrepai.

Snart blinker det blått i blått bortover tuene i skogen. I juli starter blåbærsesongen, og du kan plukke de blå vitaminbombene i bøtter og spann. For bærplukking har blitt trendy igjen. Og ikke bare plukking, men også sylting og safting i eget kjøkken. Stadig flere unge mennesker viser nå interesse for dette som husmødrene var travelt opptatt med hver sommer og høst på 50-60-tallet. 

Blåbær er små vitaminbomber! Smuldrepai med blåbær er lett å lage, her får du også gode tips til spennende variasjoner.

 

Kortreist og sunt

Kortreist mat er blitt et begrep – og stort kortere blir det vel ikke enn å ta en tur i skogen? Men du er ikke nødt til å gjøre jobben selv. I butikken blinker det blått i blått fra fruktdisken hele året. De er vitaminbomber, disse hageblåbærene også, om enn i litt mindre grad enn skogsbærene. Likevel fulle av C-vitamin, E-vitamin, folat og fiber.

Friske, søte blåbær er rett og slett digg medisin! 

Prøv også: Karamellisert banankake.

Blåbær er små vitaminbomber! Smuldrepai med blåbær er lett å lage, her får du også gode tips til spennende variasjoner.

 

Oppskrift på enkel blåbærpai med smuldredeig

Som navnet sier, skal deigen være løs og smuldrete. Du blander den grovt sammen med fingrene og fordeler den over bærene i en ildfast form.

Siden deigen er ganske søt, er det ikke alltid nødvendig å sukre bærene. Det er avhengig av hvor søte bærene er, og hvor søt du ønsker at paien din skal være.

Du trenger:

  • 300 g blåbær

  • 30 g sukker

Knus bærene lett og smak eventuelt til med sukker.

Til deigen trenger du:

  • 100 g romtemperert smør

  • 100 g sukker

  • 100 g hvetemel

  • Ca. 50 g lettkokte havregryn

Slik gjør du det:

  1. Skjær smøret i terninger og bland det sammen de tørre ingrediensene.

  2. Bruk fingrene og kna det sammen. Husk at du ikke skal lage en glatt deig, smøret kan gjerne ligge litt i klumper.

  3. Legg bærene i en ildfast form, ca. 20-24 cm, og fordel smuldredeigen oppå.

  4. Stek i 20-30 minutter på 200 grader og stek i 20-30 min. Sjekk underveis. Paien er ferdig når smuldredeigen har fått en gyllen farge.

… og så kan du tilsette ekstra godsaker …

 

Lag dine egne varianter

Med utgangspunkt i den enkle smuldredeigen kan du lage de deiligste varianter av blåbærpaien din:

  • Ekstra digg blir paien hvis du legger vaniljekrem nederst i bunnen av formen, under bærene.

  • Legg gjerne på litt is eller tykk vaniljesaus (fås ferdig i butikken) like før paien serveres.

  • En spennende blanding av syrlig og søtt får du hvis du bruker kesam naturell eller kesam lime. Dette har du på like før serveringen.

  • En halv teskje kanel gir ekstra god smak. Bland kanelen med melet før du har dette oppi bollen.

Prøv også: Fransk eplepai.

 Kilder: frukt.no, matprat.no, godt.no