Det slår aldri feil. Sett et fat med duftende gjærbakst på bordet, og det kan danke ut selv de flotteste kaker. Klippekrans er en sikker vinner!

Gjærbakst er jo alltid en nytelse. Og når det er fest, er det jo lett å falle for fristelsen med å pynte kringlen litt ekstra.  For ikke å snakke om å fylle den med noe ekstra godt!

Klippekrans med luksusfyll

Vi har valgt å lage kringlevarianten klippekrans. Den ser ekstra lekker ut fordi du klipper opp rundt hele kransen, slik at fyllet kommer til syne. Spørsmålet blir da hva du skal fylle med. 

Du kan selvsagt bruke det tradisjonelle fyllet med sukker og kanel. Eller hva med mandelfyll, eplefyll, vaniljekrem, sjokoladekrem, blåbærkrem eller pistasjekrem?

En blanding av marsipan, sukker og smør blir til deilig marsipanfyll. Vi garanterer at gjetord om hvor godt det er,  raskt kommer til å spre seg i festlokalet!

LES OGSÅ: Slik lager du marsipankake

Klippekrans med deilig fyll er en vinner på ethvert kakebord. Slik lager du klippekrans og pynter den til fest.

 

Ekstra fin klippekrans til fest

Samme hvor god kringlen er, kan den visuelt komme litt i skyggen av andre staselige festkaker på kakebordet. Kost derfor på deg litt ekstra pynt til de store anledningene.

Rikelig med melisglasur på toppen gjør den enda mer uimotståelig. Et fint melisdryss er også delikat.

Det fins også mye lekker kakepynt som du kan dekorere kringle med. Hva med noen fine, spiselige blomster, for eksempel? Det passer spesielt godt til vårlige og sommerlige anledninger.

LES OGSÅ: Muffins i festdrakt

Klippekrans med deilig fyll er en vinner på ethvert kakebord. Slik lager du klippekrans og pynter den til fest.

 

To ting å passe på

For å få en vellykket gjærbakst, er det to ting som er viktig å huske på: 

1. Bruk riktig temperert væske. Dette er viktig ved all gjærbakst, så du ikke dreper gjærsoppen. Væsken skal være lunken, men husk at når du knar deigen øker også temperaturen.

Det aller verste for gjæren er om det blir for varmt, så væsken bør ikke være over kroppstemperatur. Da er det bedre med kjøligere væske og lengre hevetid.

2. Elt lenge nok! Jo mer du elter, jo bedre vil deigen heve seg. Elt gjerne i 10 minutter. Da kommer den til å takke deg ved å heve seg til nye høyder.

LES OGSÅ: Sjokoladekake til fest!

 

Klipp, klipp

Når du har kjevlet ut deigen, smurt på fyllet, rullet den sammen og formet pølsa til en god sirkel, er det klippetid.

Bruk en vanlig kjøkkensaks og klipp opp hele kransen i skiver med ca. 1 cm. avstand. Klipp godt ned, men ikke helt igjennom! Så drar du skivene vekselvis mot høyre og venstre. 

Lykke til, dette blir garantert suksess!

Klippekrans med deilig fyll er en vinner på ethvert kakebord. Slik lager du klippekrans og pynter den til fest.

Oppskrift på klippekrans med eple-, marsipan- og nøttefyll

Dette trenger du:
1,7 l hvetemel
2 dl sukker
3 ts kardemomme
1 ts salt
25 g fersk gjær
1 egg
6 dl melk
150 g smør, romtemperert

Fyll:
500 g eplemos (1 stort glass)
300 g ekte marsipan, grovrevet
250 g mandler, finhakket
2 ss kanel
1 egg til pensling

Slik gjør du:

1. Ha mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle.

2. Smuldre i gjær, ha i egg og kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet mens du sper med lunken melk.

3. Kjør til du har fått all melken i og deigen har samlet seg. Øk hastigheten og elt til deigen er glatt og smidig, ca. 10 minutter.

4. Del smør i små biter og tilsett gradvis mens maskinen går. Elt til alt smøret er godt blandet i. Dekk til bollen og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbel i størrelse.

5. Ha bolledeigen ut på et melet bord og kjevle den ut til et avlangt rektangel, ca 30 x 65 cm.

6. Fordel eplemos utover, dryss over revet marsipan, finhakkede mandler og kanel.

7. Rull sammen til en lang pølse fra langsiden. Flytt over på et stekebrett dekket med bakepapir og form til en sirkel. Fest skjøten godt, gjerne med litt vann.

8. Bruk en saks og klipp skiver med ca. 1 cm bredde, men ikke klipp helt igjennom. Legg skivene vekselvis ut til hver sin side.

9. Dekk til kransen med en håndkle og la etterheve i ca. 30 minutter.

10. Sett ovnen på 200 °C.

11. Pensle kransen med et lettpisket egg, sett nederst i ovnen og senk temperaturen til 180 °C. Stek i 35-40 minutter eller til akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Tips! Rør gjerne sammen litt melis og vann til en tykk glasur og hell over.

Foto: Sentralen AS