Hva gir du til den som har alt? Hjemmelagde fløtekarameller slår aldri feil!

De er søte og myke, og lett avhengighetsskapende. Har du først gitt dem som julegave ett år, er sjansen stor for at det blir etterspørsel til neste år også. 

Heldigvis er det både enkelt og veldig hyggelig å lage fløtekarameller. Skjær karamellene i passe store firkanter, pakk dem inn i cellofan og bind et fint bånd rundt. Legg karamellene i en fin krukke, så har du en fin julegave. Eller du har hjemmelagde godsaker å by på til julens gjester.

Disse karamellene holder fint et par uker - hvis man klarer å holde fingrene fra fatet, selvfølgelig!

Fløtekarameller med mange smaker

Vanlige fløtekarameller smaker vidunderlig, men det er også mulig å variere med ulike smaker. Hva med sjokoladekarameller, for eksempel? Her får du noen forslag til ingredienser du kan tilsette i karamellmassen før du avkjøler den:

  • Kakaopulver
  • Krydder, som nellik, ingefær og kanel
  • Finrevet limeskall
  • Finrevet appelsinskall
  • Kokosmasse
  • Hakkede mandler
  • Knuste polkagriser eller annet sukkertøy

Karamelltesten

For å se om karamellmassen er ferdigkokt kan du ta den såkalte karamelltesten: 

Når karamellmassen begynner å se ferdig ut, kan du ha en dråpe av blandingen i et glass med iskaldt vann. Hent opp dråpen med en teskje og klem den sammen med fingrene. Hvis den kan formes til en klissen karamellkule er den ferdig.

Pass på at karamellmassen ikke koker for lenge, da blir karamellene seigere og hardere.

Oppskrift på deilige fløtekarameller

Du trenger til ca. 64 fløtekarameller:

  • 200 g smør
  • 4 dl fløte
  • 2 dl lys sirup
  • 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

1. Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp under omrøring. Sett ned varmen og rør med jevne mellomrom til det tykner. Dette kan ta opptil 1 time. Når massen tykner og fargen blir mørkere, og da er det viktig å følge ekstra med så massen ikke brenner seg. Rør hele tiden på slutten av koketiden.
2. Når karamellmassen begynner å se ferdig ut, kan du ta karamelltesten, beskrivelsen finner du i avsnittet lenger opp i saken.
3. Hell røren i en avlang form på ca. 30 x 20 cm, kledd med bakepapir. Avkjøl massen og la den stå i kjøleskapet til den stivner. Hvis massen er for myk når den skal deles i biter, kan du sette den litt i fryseren. Skjær karamellen i biter og pakk inn i cellofan eller bakepapir. Oppbevares i kjøleskapet.

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter