Det finnes nesten ikke noen enklere kake å bake enn «toscakake» og den deilige smaken har gjort den like verdensberømt som operaen den er oppkalt etter.

Denne kakeklassikeren dukket for første gang opp i svenske kokebøker under navnet «toscakake» en gang på 1930-tallet. Den er oppkalt etter den verdensberømte Puccini-operaen «Tosca» og er et populært innslag på alt fra dugnader til velfylte kakebord. 

toscakake til kaffe

Toscakake til enhver anledning

Grunnen til at toscakake har blitt så populær, langt utenfor Sveriges grenser, ligger nok delvis i at den er så enkel å lage.

Få ingredienser og en lettvint framgangsmåte gjør det kun tar litt i overkant av en time før du kan servere en rykende fersk kake.

En annen grunn er at den fantastiske saftige konsistensen og den gode holdbarheten til formkaken. Det gjør den ideell til å ta med på tur, dugnader og skoleavslutninger. Toscakaken smaker også himmelsk til en kopp kaffe på en helt vanlig søndag. Ingen anledninger er for store eller små.

Mandeltopping i tre enkle trinn

Det er den lett knasende toppingen som gjør at toscakake skiller seg ut. Uten det er det bare en helt vanlig formkake. Den sprø karamellen med hakkede mandler smaker nesten som knekk og gjør kaken til en ekte klassiker.

Toscakake med knasende mandellokk

Den karakteristiske mandeltoppingen lager du i tre enkle steg:

 1. Skåld mandlene. Det viktigste er å la mandlene koke lenge nok slik at skallet er lett å fjerne. Det er ikke vanskelig men det kan ta litt tid. Mandlene hakkes deretter i mindre biter før neste steg.
 2. Lag karamell. Smelt smør og brunt sukker på svak varme og rør deretter inn mandlene.
 3. Hell karamellen over kaken og stek ferdig. Deretter er det bare å glede seg hver eneste smule av den deilige formkaken.
saftig toscakake

Oppskrift på saftig toscakake

Til 1 kake trenger du:

Bunn:

 • 100 g smør
 • 3 egg
 • 200 g sukker
 • 200 g hvetemel, siktet
 • 1 ts bakepulver, siktet
 • 1 ts vaniljesukker, siktet

Karamelltopp:

 • 125 g mandler, skåldet og grovhakket
 • 100 g smør
 • 100 g brunt sukker
 • 1 ss hvetemel

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovnen til 175˚C. Smør en springform på 22 cm i diameter og legg bakepapir i bunnen.
 2. Smelt smør og sett til side. Pisk sammen egg og sukker i til tykk eggedosis.
 3. Tilsett i smøret i eggedosisen og sikt inn de tørre ingrediensene. Rør alt sammen til en klumpfri kakerøre.
 4. Hell kakerøren i springformen og stek på rist nederst i ovnen i 25 minutter.
 5. Mens kaken steker lag karamelltoppen: Kok opp vann i en kasserolle. Ha i mandlene og la de koke i 10 minutter. Hell av vannet, la mandlene avkjøles litt og ta av skallet. Grovhakk mandlene og sett til side.
 6. Smelt smør og brunt sukker på svak varme. Det skal ikke koke. Rør inn mandlene og siktet hvetemel.
 7. Når kaken har stekt i 25 minutter skal den være nesten gjennomstekt og stivnet på toppen. Ta kaken ut av ovnen og hell karamellblandingen over kaken. Stek videre på rist midt i ovnen i 15 minutter.
 8. La kaken avkjøles helt før den løsnes fra formen. Server gjerne med vaniljeis, krem og bær. Oppbevart i tett kakeboks holder kaken seg saftig og god. Den kan også fryses.

Tips: Vil du lage Toscakake uten bakepulver kan du piske egg og sukker i 10 minutter til en skikkelig luftig eggedosis. Det vil gjøre at kaken heves uten at det er hevemiddel i den.

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard – favorittoppskrifter.no

Kilde: wikipedia.se