Gresskar er mer enn pynt til halloween. Ta vare på innmaten og lag en deilig gresskarpai.

Gresskarpai er en tradisjonell amerikansk pai – og kanskje den mest kjente.

Særlig forbinder vi denne retten med merkedagen halloween, der det er vanlig at amerikanerne pynter utenfor huset sitt med skumle gresskarfjes med lys i.

LES OGSÅ: Multer er perfekt dessert


Feiring av Allehelgen

Gresskarpai smaker mildt, krydret og nydelig, så om du pynter med gresskar på halloween bør du lage gresskarpai av innmaten! Her er oppskriften.


Halloween er i det engelske navnet på allehelgensaften, natten før allehelgensdag. Ifølge den engelske tradisjon feirer man halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november.

I Norge er halloween en relativt ny skikk. Vi har tradisjon for å feire allehelgen, men da med et rolig besøk på kirkegården med lys på graven allehelgenssøndag.

De siste 20 årene har imidlertid halloween blitt adoptert som en norsk tradisjon. Og i takt med at barna løper fra dør til dør, utkledd i skumle kostymer, har gresskarene dukket opp i butikker og utenfor norske dører.

Kanskje har du begrenset deg til å bruke gresskaret som pynt? Det er det ingen grunn til. Gresskar er også nydelig mat.

LES OGSÅ: Denne gulrotsuppen gir deg et ekstra spark i ganen!

Spiselig pynt

De store oransje gresskarene vi ser på halloween er fullt ut spiselige. Det oransje fruktkjøttet kan brukes til nesten alt. Det kan bakes, kokes, stekes og syltes.

Gresskar er også sunt og har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten, vitamin A og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium.

Gresskarpai smaker mildt, krydret og nydelig, så om du pynter med gresskar på halloween bør du lage gresskarpai av innmaten! Her er oppskriften.


Flere typer

Vær imidlertid oppmerksom på at halloween-gresskarene ikke er dyrket for hverken smak eller konsistens slik som matgresskar er. Prøv derfor også gjerne andre gresskar dersom du vil bruke dem til matlaging.

En kjent type matgresskar er butternutgresskaret som ser ut som en stor, avlang pære, med søtt og velsmakende kjøtt. Den passer både kokt eller stekt til middag, eller som dessert. Andre typer matgresskar er Crown Prince, Muskatt, Hokkaido og Kabocha.

Oppskrift på gresskarpai

Gresskarpai har en mild og krydrete smak. Smaken blir nydelig om vi derfor bruker kanel og stjerneanis i paien.

Gresskarpai smaker mildt, krydret og nydelig, så om du pynter med gresskar på halloween bør du lage gresskarpai av innmaten! Her er oppskriften.

Som garnityr kan man servere vispet krem og ovnsbakte gresskarfrø. Gresskarfrøene er sprø og smaksrike til paien.

Du trenger:

  • 600 gram gresskar i biter
  • 4 dl fløte
  • 1 stk kanelstang
  • 2 stk stjerneanis
  • 100 gram sukker
  • 100 gram lys sirup
  • 5 egg

Mørdeig:

  • 200 gram hvetemel
  • 150 gram smør (kaldt)
  • 2 ss vann (kaldt) 

Slik gjør du:

Lag mørdeigen først:

Kjør alle ingrediensene i en foodprossessor, kjør til en fast deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i 1/2 time.

Kjevle ut deigen og trykk den ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet i ca 20 minutter før steking. Forstek paiskallet i ca 15 min på 180 grader.

Gresskarpai smaker mildt, krydret og nydelig, så om du pynter med gresskar på halloween bør du lage gresskarpai av innmaten! Her er oppskriften.

Lag pairøren:

  1. Kok gresskarbitene på lav varme sammen med fløte, kanel og stjerneanis. Når gresskarkjøttet er mørt, ta ut krydderet og kjør blandingen jevn i foodprosessor.
  2. Tilsett så sirup, sukker og eggene, og bland det sammen i foodprosessoren.
  3. Hell røren i det forstekte paiskallet. Stek i ca 25 minutter i en forvarmet ovn, Gresskarpaien skal da være stivnet, men gi litt etter. La den avkjøle og server med garnityr.

 

 

Ovnsbakte gresskarfrø:

  1. Skyll gresskarfrøene i vann, kok opp, la det småkoke i ca 10 minutter.
  2. Sil av vannet og ha frøene på et bakebrett kledd med bakepapir.
  3. Ha over rapsolje og stek på 200 grader i ca 10 minutter, til de er gyldne. Avkjøl.

Server paien med vispet krem og ovnsbakte gresskarfrø. God Halloween!