Når du vil ha noe godt og mettende i farta er grove horn med ost og skinke noe av det beste som finnes. Lag gjerne dobbel porsjon – de forsvinner fort!

Vi elsker nystekt gjærbakst og grove horn med fyll er kanskje noe av det aller beste. Ikke bare metter de godt, de er også perfekte til å ta med på tur, legge i lunsjboksen eller kose seg med til kveldsmaten. Siden pålegget allerede er bakt inn i hver eneste godbit, trenger du ikke stresse med pålegg som blir svett og kjedelig.

 

Prøv også: Verdens beste horn - uten fyll!

Slik lager du grove horn

Det er ikke egentlig noe vanskeligere å lage horn enn det er å lage rundstykker. Og har du et godt pizzahjul blir jobben enda enklere.

Når deigen er ferdig hevet første gang, deler du den i to. Hvert emne kjevles ut til en stor sirkel, akkurat som en pizzabunn. Lag deg gjerne en mal med et stykke bakepapir dersom du vil ha det «perfekt», men det er ikke nødvendig. Så bruker du pizzahjulet til å skjære trekanter, akkurat som når du skal skjære opp en pizza.

slik lager du grove horn

La kjøleskapet bestemme fyllet

Ta en titt i kjøleskapet og se hva du finner før du bestemmer deg for fyll. Gamle osteskalker, salamiskiver, rester etter fredagstacoen – det meste kan brukes som fyll i de grove hornene.

I denne oppskriften har vi brukt rester av ost og kokt skinke. Med litt sennep og timian smaker hornene nesten som ostesmørbrød.

Lag dobbel porsjon og legg noen i fryseren. Hornene tiner raskt på benken, klar til å ta med på jobb, skole eller ut i skog og mark. Prøv også hornene i toastjernet.

grove horn med ost og skinke

Oppskrift på grove horn med ost og skinke

Til 12 horn trenger du:

  • 200 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel
  • 150 g grov sammalt hvete
  • 1 ts salt
  • 3,5 dl vann
  • 60 g smør, i små terninger
  • 7 g tørrgjær (0,5 pk)
  • 1 ss sennep (kan sløyfes)
  • 6 skiver gulost, delt i biter
  • 6 skiver kokt skinke, delt i biter
  • 2 ts tørket timian
  • 1 egg + 1 ss vann, til pensling
  • Valmuefrø/gresskarkjerner/sesamfrø/revet gulost, til topping

Slik gjør du:

  1. Bland mel, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett vann og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter.
  2. Tilsett smør i terninger mens maskinen går. Elt deigen videre i 10 minutter, til deigen er smidig og slipper bakebollen lett.
  3. Dekk til bakebollen med fuktig kjøkkenhåndkle eller plast og sett deigen til heving i 1-2 timer, til dobbel størrelse.
  4. Del deigen i 2 like store emner. Kjevle hvert emne ut til en rund leiv, som en pizzabunn, på ca. 40 cm i diameter.
  5. Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv til å dele hver leiv i 6 "pizzastykker".
  6. Smør litt sennep på det bredeste punktet på hver trekant. Legg på ost, skinke og et lite dryss timian. Rull «stramt» inn mot midten, form til horn og legg på bakepapirkledd stekebrett.
  7. Dekk hornene med plast eller et kjøkkenhåndkle og etterhev ca. 45 minutter. Sett ovnen på 220 grader når det nærmer seg slutten av hevetiden.
  8. Pensle de grove hornene med et sammenvispet egg og topp med revet ost og frø.
  9. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Hornene kan fryses.