En frisk og saftig sitronkake passer til de fleste anledninger. Med herlig, tykk «kongelig» glasur og fargerike bær blir det en vakker festkake.

Når det kommer til sitronkake finnes det ingen anledning som er for stor eller for liten. Den saftige og friske kaken er like perfekt til ettermiddagskaffen som til kakebordet på 17. mai.

Ekstra saftig sitronkake

Vi har brukt både sitronsaft og revet sitronskall i denne oppskriften. Skallet gir en fin dybde i smaken, men pass på at du bare får med det gule på sitronen. Det hvite skallet smaker beskt. 

Kremost og yoghurt er med på å gjøre denne sitronkaken ekstra myk og saftig. Men pass på at du ikke jobber for mye med kakerøren. Da kan kaken bli tørr og smulete.

Enkel festkake til mange: Saftig langpannekake med kokos og bringebær

sitronkake pyntet i rødt, hvitt og blått til 17. mai

Royal icing

Italienerne er veldig glad i sitronkake og serverer den gjerne kun med et lett melisdryss på toppen. Dersom du skal servere den som en skikkelig festkake kan det være fint å pynte med tykk, hvit glasur og friske bær.

Royal icing er en litt mer stabil glasur enn om du bare rører sammen melis og vann. Eggehvitene gjør at glasuren kan piskes luftig, og sammen med litt sitronsaft blir den ekstra hvit og flott.

Royal icing kan lages relativt fast, noe som gjør at du kan lage mønster med den. Til denne kaken er det best om konsistensen er såpass flytende at glasuren kan helles på kaken. Hjelp den akkurat så vidt over kanten slik at den kan renne litt ned langs sidene.

Resultatet blir en enkel men veldig god festkake, perfekt til både konfirmasjoner, bryllup og 17. mai. Til påske kan du bytte ut bærene med pastellfargede marispanegg.

Kakebord-favoritten: Herlig daimiskake med marengsbunn

sitronkake med tykk glasur og friske bær

Oppskrift på sitronkake med tykk glasur

Til 1 rund kakeform på 24 cm trenger du:

  • 200 g smør, smeltet
  • 225 g sukker
  • 4 egg, romtemperert
  • 1 eggeplomme, romtemperert
  • 3 sitroner, revet skall av
  • 3 ss sitronsaft
  • 100 g yoghurt naturell, romtemperert
  • 125 g kremost naturell, romtemperert
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,5 salt

Melisglasur

  • 320 g melis
  • 2 eggehvite
  • 2 ts sitronsaft
  • 2 ts vann

Til pynt:

  • Rips
  • Blåbær
  • Jordbær

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Fest bakepapir i bunnen og gni sidene inn med litt smør.
  2. Smelt smør i en liten kasserolle og la avkjøle i 5 minutter.
  3. Pisk sukker, egg, eggeplomme, sitronskall og sitronsaft lett sammen i en bolle.
  4. Pisk sammen yoghurt og kremost til en jevn, klumpfri masse.
  5. Pisk yoghurtmassen og smeltet smør lett sammen med eggeblandingen, til en jevn masse.
  6. Bland sammen det tørre og sikt over i bollen med det våte i 3 omganger. Ikke rør mer enn nødvendig, da kan kaken bli tørr.
  7. Hell kakerøren over i den smurte formen og stek på rist nederst i ovnen i ca. 35 minutter. Stikk med kakepinne eller lignende for å sjekke om den er gjennomstekt. Når pinnen er tørr, er kaken ferdigstekt. Avkjøl på rist før du løsner springformen og setter kaken på et kakefat.
  8. Lag glasuren: Sikt melis i en bakebolle. Tilsett eggehvite og sitronsaft og pisk på medium hastighet til du har en jevn og fin glasur. Spe med mer vann dersom glasuren virker for tykk.

Hell glasuren på kaken og bre jevnt utover med en slikkepott. La glasuren stivne litt og pynt med friske bær.