Hva er vel bedre enn hjemmebakt brød? Denne oppskriften inneholder en ingrediens som gir deg et ekstra saftig resultat!

Det er få ting som smaker og dufter så godt som hjemmebakt brød. Vi nordmenn elsker brød og spiser det gjerne til frokost, lunsj og kveldsmat. 

Den hemmelige ingrediensen 

Hjemmebakt brød smaker og lukter alltid godt. Denne oppskriften inneholder en ingrediens som gir deg ekstra saftige brød!

I disse herlige brødene har vi brukt yoghurt naturell. Yoghurt i deigen gjør nemlig brødet ekstra saftig! I tillegg har vi brukt like mye sammalt mel som vanlig hvetemel.

At melet er sammalt betyr at man bruker hele kornet, både skall og kjerne, og maler det sammen til mel. Vi har brukt både det helt finmalte og det grovmalte. Et sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer enn siktet mel - fordi det er mer av disse i skallet på kornet. 

Baketips: Har du prøvd å lage ditt eget knekkebrød? 

Gammelt mel?

Når du skal bake er det lurt at du sjekker datoen på melet ditt. Ferskt mel har mer fuktighet enn gammelt og gir derfor bedre brød.

Men ikke kast det gamle melet ditt.  Med mindre det er mugg eller midd i det, kan det fint brukes etter utløpsdato. Hvis du for eksempel skal bake kjeks, kan faktisk hvitt mel være bedre  når det  er gammelt. Da fungerer ikke glutenet like godt, og da kan kjeksen bli sprøere. 

Har du prøvd å bake dine egne havrekjeks? Oppskriften får du her!

Hjemmebakt lønner seg 

Når du baker brødet ditt selv vet du nøyaktig hva det inneholder, og du kan også spare mye penger. Et hjemmebakt brød, med vanlige ingredienser vil koste deg rett under ti kroner. 

Synes du det er mye styr å bake vanlig brød er kanskje et eltefritt alternativ noe for deg?

Hjemmebakt brød smaker og lukter alltid godt. Denne oppskriften inneholder en ingrediens som gir deg ekstra saftige brød!

Hjemmebakt brød med yoghurt

Til to brød trenger du:

50 g fersk gjær

4 dl melk

0,5 dl rapsolje

3,5 dl yoghurt naturell

2 ts salt

2 dl sammalt hvete, grov

3 dl sammalt hvete, fin

1 dl havregryn

500 g hvetemel


Slik gjør du:

Varm melken til 37 ºC. Smuldre gjæren i en bolle, hell over den varme melken og løs opp gjæren i blandingen.

Tilsett resten av ingrediensene: olje, yoghurt, melk, mel, havregryn og salt. Bruk eltekrok på kjøkkenmaskinen og elt deigen til en smidig deig. Sett deigen til heving på et lunt sted. Den skal heve til dobbel størrelse.

Hell deigen ut på bakebordet og del i to. Form til to brød. Om du vil bruke former eller ikke velger du selv. 

Forvarm stekovnen til 225 ºC. La brødene etterheve i rundt 20 minutter, og stek dem så i ovnen ca. 30 minutter.