Deilige multer med pisket krem er en dessert mange har vokst opp med. Multekrem er populært å servere til jul, men har du multer i fryseren kan du lage det året rundt.

Denne desserten er en av de mest populære rundt jul og nyttår. I likhet med riskrem og karamellpudding regnes den som en av de gamle, gode dessertene som har gått i generasjoner.

Av nyere sorter ser man oftere at desserter som cremè brûleé og panna cotta blir servert som juledesserter. Men multekremen har holdt stand i mange år, og det med god grunn.

Multekrem i bolle med julepynt

Silkemyk og lettlagd multekrem

Etter et tungt julemåltid kan det virke nesten umulig å få plass til mer. Men det er rart med det, man har alltid litt plass til litt søtt i dessertmagen. Multekremen kan spises som den er, eller sammen med knasende krumkaker. Kombinasjonen av fløyelsmyk krem og saftige og aromatiske multer egner seg spesielt godt som avslutning på årets, kanskje viktigste måltid. Er du så heldig å ha multer i fryseren kan du servere retten året rundt.

Multekrem gjør seg godt med knasende krumkaker. Sjekk hvordan du får de ekstra sprø.

Guloransje skyer

I likhet med bringebær og bjørnebær er egentlig ikke multer bær i biologisk forstand. Multer er en samfrukt satt sammen av mange steinfrukter. På engelsk kalles de for «cloudberry», rett og slett fordi de minner om små skyer.

Sesongen varer vanligvis fra august til september, men avhenger av værforholdene. Har det vært en varm sommer kan de komme tidligere, og har det vært frostnetter kan sesongen utebli. På et godt multeår antas det at man kan høste opp mot 16 000 tonn i Norge.

Multer kan brukes til mye mer enn tradisjonell multekrem. Hva med å prøve pavlova med multer, multesuppe eller multesirup?

Krem til multekrem

De hemmelige multemyrene

Multer blir kalt både skogens, fjellets og viddas gull. De regnes som kongen av de viltvoksende bærene i Norge, og vokser vilt i myrområder på den nordlige halvkule. De er vanlig å finne i Norge, Sverige og Finland, men finnes også i deler av Russland og Nord-Amerika. Multer dyrkes også kommersielt enkelte steder.

Mange multeentusiaster holder de ofte beste myrene for seg selv. Skal du ut å plukke  kan det være lurt å kjenne noen som vil dele på hemmeligheten. Ferdes du på egenhånd  bør du være obs på følgende: i Sør-Norge kan du som regel plukke som du vil, men i Nord-Norge er det annerledes. I Nordland, Troms og Finnmark kan du spise deg god og mett på multemyra, men skal du plukke med deg hjem må du være obs på at grunneieren kanskje har satt opp et forbudt-skilt.

Multekrem med multesirup

Multekrem

Du trenger:
4 dl fløte
300 g multer
100 g sukker (finkornet)

Slik gjør du:
Pisk fløten til en fast og luftig krem. Bland sukker og multer. Vend forsiktig multene og kremen sammen. Sett kjølig frem til servering.

Tips: Server gjerne multekrem sammen med hjemmelagde krumkaker, eller annen julekjeks. Multesirup gir en fyldig multesmak og er ekstra godt som topping på desserten. 

 

Foto og oppskrift:
Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter.no