Borstabelbakkels er uimotståelig gode julekaker! Her er trikset som gjør dem enda enklere å lage.

Bordstabelbakkels er en kjent og kjær julekake og for mange har den en obligatorisk plass blant de syv slagene. Kakene består av en tynn og sprø bunn, toppet med mykt og seigt mandelfyll. Det er nesten som kjeks med kransekake på toppen.

bordstabelbakkels til jul

Ordet bakkels betyr «mindre bakst» og som resten av navnet avslører er de nydelige småkakene som skapt for å stables i høyden når de serveres til kaffen.

Trikset som gir «perfekte» bordstabelbakkels

Noe av det beste med bordstabelbakkels er at de er langt enklere å bake enn de ser ut. Det vanskeligste er kanskje å få det lette og luftige mandelfyllet over på kjeksbunnen. Heldigvis er finnes det et triks som er like enkelt som det er genialt.

For at kakene skal stekes likt er det viktig å fordele fyllet så jevnt som mulig på de smale kakene. En sprøytepose gjør det hele lekende lett.  

Dersom du har tipp med stor stjerneåpning kan det gi et fint mønster på mandelfyllet, men det viktigste er bare at fyllet blir jevnt fordelt. Da blir kakene også enklere å stable, noe som er halve moroa.

 

slik legger du mandelmasse på bordstabelbakkels

Oppskrift på bordstabelbakkels

Til 1 porsjon/ca. 70 kaker trenger du:

  • 1 egg
  • 125 g sukker
  • 1 ss kremfløte
  • 250 g hvetemel
  • 125 g smør, kaldt

Mandelfyll:

  • 180 g mandler, finmalte
  • 3 eggehviter
  • 150 g melis, siktet

 

Slik gjør du:

  1. Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Rør inn fløte.
  2. Smuldre sammen mel og smør til en sandaktig konsistens og bland sammen med eggedosisen.
  3. Elt til en samlet deig, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 2 timer.
  4. Lag fyllet: Finmal mandlene med mandelkvern eller food processor.
  5. Pisk eggehvitene og siktet melis til stiv marengs. Vend inn mandlene.
  6. Forvarm ovnen til 180˚C. Forbered 2 stekebrett med bakepapir.
  7. Kjevle ut deigen, ca. 3 mm tykk, på melet underflate.
  8. Bruk bakkelspore eller en skarp kniv til å skjære ut kaker i tynne strimler på ca. 3x10 cm. Legg kakestrimlene over på bakepapirkledd stekebrett.
  9. Bruk sprøytepose og legg en stripe mandelfyll midt på hver kakestrimmel. Har du ikke sprøytepose kan du legge mandelfyllet på med teskje.
  10. Stek kakene midt i ovnen i 6-10 minutter, til de er gylne og fine.
  11. Avkjøl på rist og oppbevar i tett kakeboks.