Sandkaker regnes som én av de sju slagene til jul. Med denne julekaken i boks kan du også lage nydelig dessert.

For alle som liker smuldrekaker og bakverk med mørdeig er sandkaker den perfekte julekaken. De knasende sprø kakene har en deilig smak av mandler, smelter på tunga og er det perfekte følget til en kopp kaffe.

sandkaker er klassiske julekaker

Julekake til dessert

Med litt fantasi kan sandkakene også brukes i en nydelig og juleinspirert dessert. Fylt med pisket krem og friske bær, vaniljekrem og grovhakket sjokolade eller multekrem forvandles sandkakene til de lekreste dessertkaker. Hva med å servere sandkakene sammen med en deilig fruktsalat og råkrem?

Prøv også: Julens beste bordstabelbakkels

Slik lykkes du med sandkaker

Som med de fleste julekakene våre er deigen til sandkakene ganske enkel. Utfordringen er som regel å få de skjøre kakene ut av formen.

For å gjøre det litt enkelt for deg selv kan du investere i sandkakeformer med slipp lett-belegg. Bruker du gamle former uten belegg må du være veldig nøye med å smøre formene før deigen trykkes ned.

Det andre «trikset» for å lykkes med sandkaker er å la de ferdige kakene avkjøle helt før du forsøker å ta dem ut av formene. Da skal det hele gå lekende lett.

Julefavoritt: Julens beste serinakaker

sandkaker i sandkakeformer

Oppskrift på sandkaker

Til 20-24 sandkaker trenger du:

  • 200 g smør, kaldt
  • 250 g hvetemel
  • 100 g mandler, skåldede og malte (eller mandelmel)
  • 100 g sukker
  • 1 egg
  • Smeltet smør eller flytende margarin til smøring av formene

Slik gjør du:

  1. Smuldre sammen smør og mel til du har en sandaktig konsistens.
  2. Tilsett malte mandler, sukker og egg. Kna sammen til en samlet deig, dekk med plast og legg i kjøleskapet i minimum 1 time.
  3. Forvarm ovnen til 180˚C. Smør sandkakeformene godt med smeltet smør eller flytende margarin. Dryss gjerne hver form med litt semulegryn og rist ut det overflødige. Dette er for at kakene skal løsne så enkelt som mulig.
  4. Ta deigen ut av kjøleskapet og del deigen i to. Trill hvert emne til en lang pølse og del hver pølse i 10-12 emner.
  5. Hvert emne trykkes ut i de smurte sandkakeformene. Forsøk å få så jevnt resultat som mulig.
  6. Sett de ferdige formene på stekebrett og stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Sandkakene er ferdige når de begynner å bli gylne i kantene.
  7. Legg sandkakene opp ned på rist for avkjøling. Når kakene er kalde skal de slippe formene.