Muffins er festkaker i miniatyrversjon. Lag dine egne små kunstverk til kakebordet!

Ta et hvilket som helst bugnende kakebord, plasser et lekkert etasjefat med fargerike, fristende muffins på, og du vil sannsynligvis se at fatet raskt blir tømt. Og det mens flere av de flotte, store kakene fremdeles står urørt.

Muffins med lekker glasur og pynt er festkakens søte lillesøster. Det er så lett å nappe med seg en fra fatet, i stedet for å måtte fikle med kakespade og balansere kakestykket  ned på en tallerken.

Dessuten har du her virkelig sjansen til å utfolde deg kreativt! Ingen muffins trenger å være like, og du kan lage din helt personlige versjon.

LES OGSÅ: Lag en fantastisk pavlova!

Muffins er enkle å lage til fest, og de er alltid kjempepopulære! Du kan lett variere for å få forskjellige smaker, her er både oppskrift og pyntetips.

Muffins eller cupcakes?

Før sa vi muffins her i Norge, men de siste årene er det blitt mer og mer populært med cupcakes. Hva er forskjellen?

I USA blir cupcakes utelukkende brukt om kaker i porsjonsform med rikelig glasur eller smørkrem på. Muffins for amerikanerne er det vi kaller matmuffins, altså mer et bakverk enn en kake.

Nå blir muffins og cupcakes gjerne brukt om hverandre her i Norge når vi snakker om disse små porsjonskakene til fest. Vi har valgt å kalle det muffins, men kall dem gjerne cupcakes, om du vil!

 

Utallige variasjoner

Grunnoppskriften til muffins er enkel, og med fin glasur og kakepynt på, har du muffins som er en skikkelig flott fest verdig.

Hvis du har lyst å eksperimentere litt, kan du justere litt på oppskriften og få ulike smaker.

Lag deilige Oreo-muffins ved å knuse Oreo-kjeks i røren, eller bland inn kakao og sjokoladebiter for å få sjokolademuffins. Litt fruktyogurt og fruktbiter (for eksempel jordbær) på sin side, gir en helt annen variant. Her er det bare fantasien som setter grenser!

LES OGSÅ: Fyll sekken med muffins når du skal på tur

 

Muffins er enkle å lage til fest, og de er alltid kjempepopulære! Du kan lett variere for å få forskjellige smaker, her er både oppskrift og pyntetips.

Det beste på toppen

Så kommer det morsomste med muffins – toppingen! Det vanligste er kanskje å lage enkel melisglasur og pynte med strøssel og annen kakepynt.

Men vil du ha dem litt mer overdådige, skikkelig «american cupcake-style», kan du lage smørkrem. Tilsetter du i tillegg litt kremost, får du en ostekrem som gir en litt syrligere smak som mange foretrekker.

Med en kakesprøyte kan du virkelig få utfolde deg kunstnerisk og dandere smørkremen både høyt og lekkert! Og med konditorfarge kan du lett variere med fargepaletten også. 

Vi har laget en ladning med vaniljemuffins med hvit sjokoladekrem, som du er hjertelig velkommen å prøve deg på til festen. God fornøyelse!

Muffins er enkle å lage til fest, og de er alltid kjempepopulære! Du kan lett variere for å få forskjellige smaker, her er både oppskrift og pyntetips.

Oppskrift på vaniljemuffins med hvit sjokoladekrem

Til ca. 18 muffins trenger du: 
3 egg
3 dl sukker
200 g smør
2 dl melk
5 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker

Sjokoladekrem:
2 dl melis
100 g smør (romtemperert)
100 g hvit sjokolade
Rosa konditorfarge

Muffins er enkle å lage til fest, og de er alltid kjempepopulære! Du kan lett variere for å få forskjellige smaker, her er både oppskrift og pyntetips.

Slik gjør du:

1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og avkjøl.

2. Rør inn de tørre ingrediensene sammen med melk og smør i eggedosisen.

3. Fyll muffinsformer og stek i en forvarmet ovn på 180 ˚C i ca. 20 minutter. Ha gjerne muffinsformene på et muffinsbrett når de stekes.

Hvit sjokoladefrosting:

1. Pisk melis og smør sammen.

2. Smelt hvit sjokolade over et vannbad.

3. Pisk inn den smeltede sjokoladen sammen med melis og smøret til det er luftig. Tilsett noen dråper konditorfarge, om du vil.

4. Fyll sprøytepose og pynt muffinsene.

Foto og oppskrifter: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no