Finnes det noen bedre lukt i huset enn den av fersk, nybakt kringle?

Når gjærdeigen står og godgjør seg, sprer det seg en stemning av forventning i huset. En sitring i magen vi har kjent på siden vi var barn. Et ønske om kakao eller en god kaffekopp. En følelse av helg og lave skuldre. For er det egentlig noe som er bedre enn nybakt gjærbakst?

Vi har da også mange varianter, men skal vi bake med stil går vi for en ekte kringleEthvert hjem med respekt for seg selv har en kringleoppskrift som har gått i arv. Hva fyller du din med? Eple, syltetøy – eller sukker og kanel?

Kombinasjon av to favoritter

Et populært fyll er også sjokolade. Og ikke kokesjokolade, men tradisjonell melkesjokolade. Freia har valgt å si at deres melkesjokolade fra 1920 er et lite stykke Norge. Og kanskje har de rett. I alle fall er vi nordmenn glade i sjokolade. Hvert år koser vi oss med over ni tonn av disse fristelsene, og hva kan vel da være bedre enn å kombinere våre to favoritter? 

Husk også at kringlen er perfekt å fryse ned slik at du kan ta den opp ved en passende anledning. La den tine natten over eller ved svak varme i stekeovnen. Velger du det siste, kan du nyte den gode lukten enda en gang. 

Les også: Slik får du luftige kanelboller.

Oppskrift på kringle med sjokoladefyll 

Dette trenger du:

Gjærdeig:

  • 500 g hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 50 g smør
  • 3 dl melk
  • 15 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 1 egg

Sjokoladefyll:

  • 100 g smør
  • 150 g melkesjokolade
  • 50 g melis

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til gjærdeigen, unntatt smør. Elt i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Tilsett smør og elt i 5 minutter. Hev til dobbel størrelse, ca 1 time.
  2. Lag fyllet: Smelt smør og sjokolade i en tykkbunnet kjele. Tilsett resten av ingrediensene, rør godt.
  3. Når deigen er ferdig hevet - kjevle den ut til en firkantet form. Smør utover sjokoladefyllet.
  4. Rull den til en pølse. Skjær den på langs og tvinn den sammen. Det er lettere å tvinne den sammen om du lar det være igjen en bit som ikke er skåret i på toppen.
  5. Pynt gjerne med perlesukker.
  6. Legg deigen i en stor brødform. Etterhev i ca 30 minutter.
  7. Stekes på 180 grader i 25-30 minutter.
  8. Serveres gjerne rett fra ovnen.