Ta sola med deg inn. Her kommer oppskrift på en saftig og smakfull vaniljekake – med lokk av appelsin.

Den norske sommeren kan være lunefull, med sol den ene dagen og striregn den neste. Men om finværet uteblir, kan du alltid ta med deg sola inn på kjøkkenet. Appelsiner bærer med seg løfte som sol fra varmere strøk. Bare kjenn på sitrusduften som fyller rommet når du fjerner skallet. Blir du ikke i godt humør? Har du mange appelsiner til overs, er verdens beste appelsinmarmelade verdt å prøve ut.

Appelsiner hele året

Mange forbinder appelsiner mest med ski og påske. Det er ikke så rart, for i påsken dobler vi spisingen av appelsiner. Det henger sammen med at vi tidligere ofte hadde best tilgang på søte og saftige appelsiner på denne tida av året. Slik er det ikke lenger. Tidligere kom den gule solfrukten stort sett bare fra landene rundt Middelhavet, men nå har den blitt en helårsfrukt i Norge.

Og appelsin er også godt å bruke til baking. Vi anbefaler denne vaniljekaken med appelsinlokk, eller kanskje appelsinkaken som nesten lager seg selv, om det skulle bli en regnværsdag i sommer. Du skal se det lysner i øst når kaken står i ovnen. Slik kan du nyte kaffen i ro og mak - og med sol i munnen.

Oppskrift på vaniljekake med appelsinlokk

Du trenger:

  • 4 egg

  • 200 g sukker

  • 2 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang

  • 250 g hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • Skall av 1 sitron

  • Skall av 1 appelsin

  • 150 g meierismør

Sukkerlake:

  • 1 1/2 dl vann

  • 2 appelsiner (økologiske) i tynne skiver

  • 1 vaniljestang

  • 200 g sukker 

Slik gjør du:

  1. Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt meierismør og avkjøl det. Bland inn siktet hvetemel og resten av ingrediensene i eggedosisen.
  2. Ha røren i en smurt spring form (26 diameter).
  3. Stekes i en forvarmet ovn på 180 grader (over og under varme) i ca 30 - 40 minutter.
  4. Lag sukkerlake: Del vaniljestangen på langs - ta ut frøene. Ha vaniljestangen og frøene i vannet, tilsett sukkeret. Kok opp. Tilsett appelsinskivene og la det småkoke på lav varme i ca. 20 minutter.
  5. Legg appelsinskivene på kaken - ha over litt av sukkerlaken.
  6. Server gjerne med piske kremfløte.