Hjemmelaget gomme er kjempegodt pålegg som passer både til hverdags og fest. I tillegg er det enkelt å lage selv. Du trenger ikke stort mer enn melk og tid.

Gomme har gått fra å være fast innslag til alle høytider og festlige lag, til å nesten forsvinne helt inn i den berømte glemmeboka. Det er synd! Gomme er nemlig ikke bare godt, det er også veldig enkelt å lage selv. Du må bare sette av godt med tid.

gomme på lefse

Melk + tid = gomme

Utgangspunktet for å lage gomme er såre enkelt: Du trenger melk og tid. Mye tid. Melken skilles i ostemasse og myse ved hjelp av løpe eller syre. Det er det som gir gommen den karakteristiske kornete konsistensen. Deretter kokes alt inn til det blir en fast og relativt smørbar masse.  

Sukker tilsettes for å framheve den runde og søte, nesten litt karamellaktige, smaken. I tillegg kommer det en deilig krydret smak fra kanelstangen som kokes sammen med melken.

Det er også vanlig å drysse kanel på toppen av den ferdige gommen, mens andre foretrekker kardemomme eller anis. Du kan til og med tilsette rosiner mot slutten av koketiden. Den tørkede frukten får tilbake noe av fuktigheten og blir et søtt og saftig innslag i gommen.

Så enkelt lager du gomme – steg for steg

Gomme var opprinnelig en flott måte for gårdene rundt omkring å bruke overflødig melk på. Dermed har det vært vanlig å servere stort sett over hele landet, med små og store lokale forskjeller. Noen bruker kun melk som kokes inn, helmelk og fløte til fest og skummetmelk til hverdagsgommen. Andre bruker mel eller egg til jevning, mens noen oppskrifter inneholder ris eller semulegryn.

gomme skiller ostemasse fra myse

Vi har tatt utgangspunkt i en av de enkleste oppskriftene hvor du kun trenger helmelk, sukker, kefir og kanel. Deretter følger du disse enkle stegene:

Steg 1: Hell helmelk og sukker i en stor tykkbunnet gryte. Kok opp under omrøring. Tilsett kefir og rør om. Melken begynner å skille seg med en gang.

Steg 2: Senk temperaturen, ha i kanelstangen og la alt småkoke i 3-4 timer. Rør om av og til.

Steg 3: Når gommen begynner å bli fast og endre farge rører du oftere. Ta ut kanelstangen og bruk stavmikseren dersom du ønsker en mer finkornet gomme.

Hvordan spiser du gomme?

Tradisjonelt sett er gomme noe som ble servert som festmat, til jul, påske og andre spesielle anledninger. Det smøres tykt på hjemmelagde lefser eller lomper som så rulles sammen og skjæres i mindre biter. Perfekt kaffemat!

Hverdagsvarianten er gjerne litt enklere og smøres som pålegg på brødskiva, gjerne med et ekstra dryss kanel eller kardemomme. Litt bringebærsyltetøy ved siden av gir en veldig frisk og fin smak til det søte pålegget.

gomme på lefse med bringebær

Oppskrift på hjemmelaget gomme

Til 1 porsjon trenger du:

 • 4 l helmelk
 • 1 dl sukker
 • 1 l kulturmelk
 • 1 hel kanelstang
 • Malt kanel

 

Slik gjør du:

 1. Finn fram en tykkbunnet gryte og kok opp helmelk og sukker under omrøring.
 2. Når melken koker tilsett kulturmelk mens du rører. Melken vil skille seg og ostemassen begynner å klumpe seg.
 3. Tilsett kanelstang og la alt småkoke på svak varme i ca. 3-4 timer. Rør om av og til.
 4. Melkeblandingen skal kokes inn til en fast masse. Rør oftere når massen begynner å tykne. Kok til gommen er lys gyllenbrun. Ta ut kanelstangen.
 5. Når gommen er ferdig kokt, kjør glatt med stavmikser. Dette gjør den mer smørbar.
 6. Ha gommen over i en skål og avkjøl helt. Dryss på malt kanel. Oppbevar i kjøleskapet. Gomme kan også fryses ned.

Gomme smaker godt på lefse, vaffel og brødskive. Bringebærsyltetøy smaker også godt sammen med gomme.

 

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard – favorittoppskrifter.no

Kilder: melk.nonrk.no