Langpannekaker passer til alt fra dugnad og skoleavslutninger, til høytidelige konfirmasjoner. Denne lettvinte kokoskaken blir ekstra flott med marengs og friske bringebær.

Våren kan oppleves som en eneste lang kakefest når det drar seg til med festligheter på rad og rekke. Da er det godt å ha oppskrift på en god langpannekake eller to. Langpannekake er nemlig perfekt å bake til mange.

Dette gjør langpannekaken ekstra saftig

Denne myke og deilige kokoskaken er utrolig lettvint å bake. I tillegg inneholder kaken helt vanlige ingredienser som finnes i de aller fleste kjøkken. Unntaket er kanskje kulturmelk.

Kulturmelken gir en frisk og lett syrlig smak samtidig som det gjør at kaken blir ekstra saftig. Har du ikke syrnet melk tilgjengelig kan du bake kaken med vanlig melk, men vært obs på at konsistensen blir annerledes.

Friske bringebær smaker himmelsk godt sammen med kokos og ser i tillegg veldig flott ut. Den syrlige bærsmaken gir også fin balanse til den søte marengsglasuren.

Perfekt festkake: Herlig daimiskake med marengsbunn

sveitsisk marengskrem og bringebær på langpannekaken

Sveitsisk marengs

Vi synes den enkle langpannekaken blir ekstra flott med en sveitsisk marengs på toppen. Det er litt mer avansert marengs enn vanlig, og egner seg veldig godt som glasur til alle typer kaker og cupcakes. 

Konsistensen er litt tyngre og seigere enn du kanskje forbinder med vanlig marengs. Det kommer av at sukker og eggehvite først piskes mens det varmes opp til ca. 70 grader. Deretter piskes kremen igjen for å kjøles ned. Resultatet blir en skinnende blank og flott marengskrem.

Du kan også velge å pynte kokoskaken med hvit smørkrem eller ostekrem dersom du ønsker det.

langpannekake med kokos og bringebær

Oppskrift på langpannekake med kokos og bær

Til 1 langpanne på ca. 25x35 cm trenger du:

  • 200 g smør, romtemperert
  • 300 g sukker
  • 3 dl kulturmelk
  • 4 store egg
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • 375 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 100 g kokos
  • 0,5 sitron, revet skall av

Sveitsisk marengs (Du kan halvere mengden dersom du synes det blir for mye krem)

  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts flytende honning
  • 4 eggehviter
  • 2 ss vann

Til pynt

  • 300 g bringebær

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 180 grader. Gni langpannen inn med litt nøytral olje og kle med bakepapir.
  2. Bruk kjøkkenmaskin og pisk smør og sukker 5-6 minutter til det er lyst og luftig. Pass på at alt blir godt blandet.
  3. Pisk sammen kulturmelk, egg og vaniljeekstrakt i en bolle og rør sammen hvetemel, bakepulver, natron og kokos i en annen.
  4. Bytt til k-krok på kjøkkenmaskinen og rør inn ingrediensene vekselvis. Begynn og avslutt med melblandingen.
  5. Rør til slutt inn revet sitronskall og hell kakerøren over i langpannen. Smør røren jevnt utover med en slippepott.
  6. Stek midt i ovnen ca. 45 minutter. Stikk med kakepinne eller lignende for å sjekke om den er gjennomstekt. Når pinnen er tørr, er kaken ferdigstekt. Avkjøl på rist i formen.
  7. Lag marengsen: Kok opp vann i en kasserolle til vannbad.
  8. Bland sammen sukker, vaniljesukker, honning, eggehviter og vann i metallbollen til kjøkkenmaskinen og sett bollen på kasserollen med det varme vannet. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet.
  9. Bruk en ballongvisp og pisk marengsmassen til temperaturen når 68-70 grader. Bruk termometer og vær tålmodig, det tar 6-8 minutter.
  10. Sett bollen i kjøkkenmaskinen og visp på høy hastighet i ca. 5 minutter, til kremen har blitt avkjølt. Marengs skal være blank og kjennes litt seig i konsistensen.
  11. Fordel glasuren jevnt utover langpannekaken og pynt med friske bringebær.