Hjemmebakte pitabrød smaker helt nydelig, kan brukes til mye mer enn kebab. Se hvor raskt og enkelt det er å bake de myke og saftige brødene selv.

Rundt Middelhavet er brød en viktig del av måltidet. Et slikt bakverk er pitabrød, det lille runde brødet som blåser seg opp og passer perfekt som en liten «lomme» for forskjellige godsaker som stekt kjøtt, falafel, salater og sauser med spennende smaker.

Herlig hverdagsmat: Reinskav med tyttebærdressing i pitabrød

Kjapt pitabrød

Denne oppskriften gir ferdig stekte pitabrød på litt over 1 time. Det gir ikke like mye smak som hvis du lar deigen heve lenger, men ved å erstatte litt av væsken med melk og tilsette olivenolje får du deilig brød på kort tid.

pitabrød på stekebrett

Slik lykkes du med pitabrød

Nøkkelen til vellykkede pitabrød er å steke raskt, på høy temperatur. Har du bakestein, pizzastål eller lignende, er det perfekt å bruke her. Hvis ikke, hjelper det å varme opp stekebrettet i ovnen.  

Pitabrødene er ferdig stekt når de blåser seg opp. Blir de værende i ovnen for lenge blir de tørre. Dersom brødene fortsatt er bleke i fargen kan du brune dem raskt i en tørr stekepanne rett før servering. 

Flate pitabrød er nydelig å servere som tilbehør til supper og gryteretter. De kan også brukes til greske gyros, hvor brødet rulles rundt skavet kjøtt og friske grønnsaker. De flate brødene kan også brukes som bunn når du er fysen på en rask hverdagspizza.

Hjemmebakte pitabrød med godt fyll

Oppskrift på pitabrød

Til 8 pitabrød trenger du:

 • 400 g hvetemel
 • 1 ts salt
 • 25 g ferskgjær eller 7 g tørrgjær
 • 1,5 dl vann, romtemperert
 • 1,5 dl lettmelk
 • 1 ss extra virgin olivenolje

Slik gjør du:

 1. Ha alt det tørre, bortsett fra salt, i en bakebolle. Fersk gjær smuldres over det tørre.
 2. Bland sammen vann og melk og hell over det tørre mens maskinen går på lav hastighet i 5 minutter.
 3. Tilsett salt og olivenolje. Elt deigen først 5 minutter på lav hastighet og deretter i 5 minutter på høy hastighet. Deigen skal være myk og smidig. Dekk med plastfolie og sett til heving på et lunt sted i 30 minutter.
 4. Del deigen i 8 like store emner (ca. 80 g per emne).
 5. Ha litt mel på underlaget og trill hvert emne til en bolle. Dekk med et rent og fuktig kjøkkenhåndkle og la bollene hvile i ca. 10 minutter.
 6. Forvarm ovnen til 250˚C med stekebrettet midt i ovnen. Bruk gjerne pizzastein eller -stål dersom du har det. Høy varme er viktig for at pitabrødene skal blåse seg opp riktig.
 7. Kjevle hver bolle til en flat, rund leiv på ca. 15 cm i diameter. Legg leivene over på bakepapir.
 8. Overfør bakepapiret til det varme stekebrettet/pizzasteinen og stek i 5-8 minutter. Følg god med mot slutten av steketiden. Pitabrødene er ferdige når de har blåst seg opp til runde «puter». Pakk inn i kjøkkenhåndkle for å holde brødene saftige og lune til servering.

TIPS: For grove pitabrød kan du erstatte halvparten av hvetemelet med fin sammalt hvete.