Til hovedinnhold
brød og bakst

Hjemmelagede tebriks

Har du lyst på et nytt bakeprosjekt? Tebriks er et vidunderlig sprøtt og luftig bakverk, som er enklere å lykkes med enn du kanskje tror!

Hjemmelagede tebriks

15min / 4t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

8 porsjoner

egg

vann (spe til ønsket vekt, se oppskrift)

hvetemel

sukker

fersk gjær

salt

hvetemel (til utbaking)

smør (opp til 200 gram)

valmuefrø eller andre frø

Fremgangsmetode

Vei egget og tilsett nok vann til du har totalt 370 g væske (til 500 g hvetemel).
Tilsett mel, sukker og smuldret gjær og elt på lav hastighet i 10 minutter.
Ha i salt og elt videre i 5-10 minutter, til deigen er blank og smidig. Dekk til og la hvile i ca. 40 minutter.
Velt deigen ut på godt melet underlag og kjevle ut til et rektangel på ca. 40x30 cm. Bruk ostehøvel til å skjære skiver av smøret og legg på 2/3 av rektangelet.
Brett delen uten smør inn mot midten og deretter den andre siden over der igjen. Du har nå 3 lag.
Snu deigen med langsiden mot deg og kjevle ut på ny. Gjenta prosessen til smøret er brukt opp, totalt 3-4 omganger med bretting.
Legg gjerne deigen i kjøleskapet 10-15 minutter mellom hver kjevling. Avslutt med 30 minutter i kjøleskapet. Dette gjør at smøret ikke smelter inn i deigen, men beholder de fine lagene.
Kjevle ut et rektangel på ca. 40x30 cm og brett kortsidene inn mot midten så du får et langt bånd på ca. 10 cm, i 3 lag. Kjevle båndet i lengden slik at det blir litt flatere. Del opp i 8 like brede emner.
Pensle deigemnene med vann og dypp den fuktige flaten i en skål med frø. Du kan også pensle med egg og deretter drysse frøene over. Etterhev på bakepapirkledd stekebrett i 40 minutter.
Stek tebriksene midt i ovnen på 225 grader over og undervarme, i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Tebriksene er best når de er nystekte, men kan også fryses.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆