Horn er perfekt til frokost, lunsj eller kveldskos – og gjerne fylt med noe ekstra godt. Fyll fryseren, så har du en stund!

Mmmm... nybakte horn må vel være noe av det beste du kan finne på kjøkkenbordet. Særlig en søndag morgen når radioen surrer i bakgrunnen og kaffetrakteren brummer godlynt på benken. 

Horn kan du fylle med nesten hva som helst, og de er perfekte til frokost, lunsj eller kveldskos. Her er oppskriften på herlige horn med forskjellig fyll.

Horn med herlig fyll

Det fine med horn er at det finnes så utrolig mange varianter! I prinsippet kan du jo fylle dem med hva som helst. Horn fylt med ost og skinke er en klassiker. Men du kan også fylle dem med krydder, pesto, ketchup, smøreost, ost og bacon... ja, egentlig er det bare fantasien som setter grenser for godsakene du kan rulle inn i hornene. 

Og er du i det søte hjørnet, kan du jo bruke litt sjokolade. Vær bare oppmerksom på at de blir så gode at det er stor fare for at det ikke blir noen å fryse ned...

SØTMONS? Prøv også kringle med sjokoladefyll

Dobbelt opp

Det er nemlig en av fordelene med gjærbakst – det egner seg godt til å fryse ned. Oppskriften vår er til ca. 16 horn, men du kan godt ta en skikkelig bakedag, doble oppskriften og fylle opp i fryseren for en stund. 

Fryste horn trenger ikke mange minuttene på å tine i en forvarmet ovn før du kan spise dem. Varm opp ovnen til 150 grader, så har du varme, deilige horn 10 minutter senere. 

Bak grovere horn

Vår oppskiften er til lyse horn, men du kan fint bytte ut halvparten av hvetemelet med sammalt hvete eller et annet grovt mel.

Sammalt mel har mer kostfiber og vitaminer, og det skader jo ikke!

Grovere mel gir imidlertid en mer kompakt bakst, derfor kan det være lurt å ha noe hvetemel i, slik at det ikke blir for tungt.

Uansett hvilket mel du bruker, bør du elte deigen godt for å få luftige horn som hever godt.

 

Bruk gjerne kjøkkenmaskin hvis du har, men å elte for hånd kan faktisk være ganske god trening i seg selv! Elting kan kanskje være kjedelig, men det er vel verdt de ekstra minuttene det tar når bakverket ligger luftig og ferdig på benken. 

LES OGSÅ: Glad i grovbakst? Her er oppskriften på grove rundstykker

Oppskrift på lyse horn

Til ca. 16 horn trenger du:

1 kg hvetemel
25 g fersk gjær
1 ss sukker
1 ts salt
5,5 dl melk
50 g smør

Pensling:

1 egg
Valmuefrø

Horn kan du fylle med nesten hva som helst, og de er perfekte til frokost, lunsj eller kveldskos. Her er oppskriften på herlige horn med forskjellig fyll.

 Slik gjør du:

1. Smelt smøret i en kjele og hell i melken, væsken skal bli fingervarm. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over væsken og rør slik at gjæren løses opp.

2. Elt inn sukker, salt og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på én gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig. Dekk til bakebollen (gjerne med plastfolie) og hev i ca. 1 time.

3. Hvelv deigen på et melete underlag, del den i to. Kjevle emnene til runde leiver. Skjær hver leiv i 8 emner, bruk gjerne pizzaskjærer. Legg på litt vann på begge endene før de rulles. Da holder de seg bedre sammen.

4. Legg hornene på et stekebrett med bakepapir, pensle med egg og dryss over valmuefrø. La dem etterheve i ca. 30 minutter.

5. Stekes i en forvarmet stekeovnen på 225 grader. Stekes i ca 10 – 12 minutter, til de er gylne i fargen. Avkjøl på rist.