Til hovedinnhold
dessert og søt bakst

Tangzhong hveteboller

Her er metoden som gjør at hvetebollene holder seg vidunderlig myke og gode i dagevis. Tangzhong kan komme til å revolusjonere måten du baker all søt gjærbakst, og det er slett ikke vanskelig!

Tangzhong hveteboller

12min / 2t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

12 porsjoner

Tangzhong-jevning:

hvetemel

melk (ca. 4 dl)

rosiner (+ kokende vann til bløtlegging)

Bolledeig:

hvetemel

melk (ca. 2,75 dl, kald)

egg

sukker

tørrgjær (ca. en halv pose)

kardemomme

salt

smør i terninger

egg (+ 1 ss vann, til pensling)

Fremgangsmetode

Tangzhong-jevning

Rør sammen mel og melk i en kasserolle. Varm opp mens du hele tiden visper. Jevningen er klar når den tykner og begynner å bli klistrete. Det skjer ved ca. 65˚C.
Avkjøl til romtemperatur. Det går raskere om du har jevningen over i bakebollen og drar den litt opp langs sidene.
Legg rosinene i en skål og hell kokende vann over så det så vidt dekker. La rosinene stå i 30 minutter og hell deretter av vannet.

Bolledeig

Ha resten av ingrediensene, bortsett fra smøret, i bakebollen sammen med den avkjølte jevningen. Elt deigen sammen på middels hastighet i 10 minutter. Det gjør ikke noe om deigen virker klissete i starten. Den vil ta opp mer væske etterhvert som den eltes.
Tilsett smøret i terninger og elt videre i 10 minutter til, på middels høy hastighet.
Tilsett rosinene og elt forsiktig til de er godt fordelt i deigen. Dette kan gjøres for hånd.
Dekk bakebollen til med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie, og sett deigen til heving minst 1 time, eller til deigen har doblet i størrelse.
Ha bolledeigen ut på melet underlag og kna et par runder for hånd for å få ut luft. Del i like store emner à 90-95 gram, og trill til boller.
Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og sett til etterheving i 60 minutter.
Er du redd for at kledet eller plasten skal feste seg til bollene kan du drysse over litt mel eller gni nøytral olje på undersiden av plastfolien.
Forvarm ovnen til 200˚C varmluft.
Pensle bollene med sammenvispet egg og vann. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter, til bollene har fin farge og er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Denne oppskriften gir ca. 24 boller.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆