Ferske scones som er knasende sprø på utsiden og myke og luftige på innsiden ... Værsågod, her får du oppskriften og tipsene.

Scones må vel være noe av det aller beste som har kommet fra de britiske øyer, i hvert fall når vi snakker om mat! Her har de nemlig laget scones i århundrer, og da har de også hatt god tid til å perfeksjonere dette fristende bakverket. 

Opprinnelig var en scone rund, flat og stekt på takke. Så ble den delt i triangelformede stykker før servering. I dag er det vanlig å lage scones som ser ut som rundstykker, og i England får du gjerne scones både til frokost og til «afternoon tea».

Nystekte scones er nydelig til frokost eller kvelds. Her er tipsene for å få perfekte scones, som er sprø utenpå og myke og inni – og hva du bør unngå.

Så hva er egentlig forskjellen på scones og rundtstykker? Jo, scones lages med bakepulver i stedet for gjær. De trenger verken å knas eller heves som gjærdeig, og du kan faktisk ha ferske scones på bordet innen en time.

Du kan bruke fint hvetemel og få lyse og lette scones, eller du kan bruke grovere mel og tilsette nøtter og rosiner og dermed få en grov variant. Du finner oppskrift på begge deler litt lenger ned i saken. 

LES OGSÅ: Slik lager du enkle, eltefrie rundstykker

3 tips til gode scones

Nystekte scones er nydelig til frokost eller kvelds. Her er tipsene for å få perfekte scones, som er sprø utenpå og myke og inni – og hva du bør unngå.

Det er fins imidlertid et par feller det er lett å gå i når du skal lage scones, her er triksene du bør kunne:

1. Kalde ingredienser

Særlig smøret skal være kaldt og bør komme rett fra kjøleskapet.

Du kan også avkjøle bakebollen og sette melken i fryseren i 10 minutter før du bruker den. Bruk helst kjøkkenmaskin til å blande deigen, slik at den ikke varmes opp av hendene dine. 

Holder du deigen kald, får du nemlig den sprø og knasende utsiden du gjerne vil ha på scones, og de blir ikke så tunge. 

2. Ikke kna!

I motsetning til gjærbakst, skal ikke deigen knas og eltes. Mens gjærbaksten blir luftig av å eltes, skjer det motsatte med sconesene. De blir tunge og flate hvis du elter for mye. Jobb med deigen til den er godt samlet, men ikke lenger.

I bakehumør? Her er oppskrift på hjemmebakt brød 

Nystekte scones er nydelig til frokost eller kvelds. Her er tipsene for å få perfekte scones, som er sprø utenpå og myke og inni – og hva du bør unngå.

3. Avkjøl før steking

La sconesene hvile litt mens du forvarmer ovnen, og sett dem gjerne kjølig. Da avkjøles smøret igjen, og du får dem sprø og fine. 

Scones smaker best nystekt med hjemmelaget syltetøy, smør og brunost.

Tips: Bruk friske jordbær og rør dem sammen med litt sukker. Da har du nylaget/nyrørt syltetøy å servere med sconesen.

Oppskrift på lyse scones

Til ca. 10 stk trenger du:
450 g hvetemel
125 g sukker
3 ts bakepulver
125 g meierismør (kaldt)
2,5 dl H-melk
1 egg

Til pensling:
1 egg

Slik gjør du:

1. Bland sammen de tørre ingrediensene. Smuldre inn smøret og tilsett melk og egg.

2. Rør deigen sammen, men unngå å arbeide for lenge med den. 

3. Ha deigen over et melete bakebord og klapp den ut til en rund leiv, ca. 4 cm tykk. Bruk et glass til å stikke ut former.

4. Legg formene over på et stekebrett med bakepapir. La dem hvile i 20 minutter, gjerne på et kjølig sted.

5. Pensle med sammenvispet egg. Stek sconesen midt i ovnen på 200 ˚C i ca. 20 minutter, til de er gylne.

Oppskrift på grove scones

Nystekte scones er nydelig til frokost eller kvelds. Her er tipsene for å få perfekte scones, som er sprø utenpå og myke og inni – og hva du bør unngå.

Til ca. 10 stk trenger du: 

Du trenger:
225 g sammalt hvetemel, grov
225 g hvetemel
3 ts bakepulver
50 g valnøtter
50 g rosiner
50 g pistasjenøtter
125 g meierismør
2,5 dl H-melk
1 egg

Slik gjør du:

Bruk sammen fremgangsmåte som til lyse scones, bare bland i valnøtter, rosiner og pistasjenøtter sammen med de tørre ingrediensene.

Bilder og oppskrifter: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no
Kilder: Wikipedia, thecakechick.net