Deilige, gylne berlinerkranser som smelter på tunga! Vanskelig? Slett ikke. Her får du trikset som gjør berlinerkransene enklere å lage.

Å bake til jul er en koselig juleforberedelse. Når lukten av søt julebakst smyger seg fra komfyren og ut i huset, vekkes gode barndomsminner om både adventstid og jul. Det er vanskelig å være sur og grinete med deilig bakelukt i huset!

Syv slag

At det skal være syv slag til jul, oppsto for 100 år siden. Historisk sett kommer utbredelse av denne type småkaker samtidig med at komfyren kom til vanlige hjem.

Berlinerkranser til jul med et triks som gjør dem enkle å lage.

Det er blitt avholdt flere avstemninger om hvilke julekaker som fortjener å bli med på listen over de syv mest populære julekakene. Her er vinnerne:

  • Smultringer
  • Sandkaker
  • Sirupsnipper
  • Goro
  • Krumkaker
  • Fattigmann
  • Berlinerkranser

Flere av våre norske julekaker er tyskinspirerte. Oppskriften på berlinerkransene skal ha kommet til Norge fra en baker i Berlin, uten at det finnes noen navngitt opphavsmann i historiebøkene.

PRØV OGSÅ: Tre tips til perfekt julekake

Berliner-triks

Berlinerkranser kan være litt utfordrende å trille ut fordi det er så mye smør i deigen. Trikset er derfor å ikke ta ut hele deigen fra kjøleskapet, bare litt og litt. På den måten holder deigen seg kjølig, og det er enklere å trille.

En liten deig, som vår grunnoppskrift, er enklere å jobbe med enn en større. Men ønsker du å doble oppskriften, er det ikke noe problem.

PRØV OGSÅ: Seige og sprø kransekakestenger

Oppskrift på berlinerkranser

Til 20-25 berlinerkranser trenger du:

  • 1 eggeplomme, hardkokt
  • 1 eggeplomme, rå
  • 60 g sukker
  • 125 g romtemperert smør
  • 175 g hvetemel
  • 1 lettpisket eggehvite
  • 1 dl perlesukker

 Slik gjør du:

  1. I en bolle moser du den hardkokte eggeplommen godt sammen med den rå. Tilsett sukker og pisk til luftig eggedosis.
  2. Smuldre smøret i melet, men hold igjen litt av det.
  3. Miks blandingen i eggedosisen, men ikke overarbeid deigen. Da kan den bli vanskelig å jobbe med.
  4. Sett deigen i kjøleskapet et par timer.
  5. Sett stekeovnen på 180 °C, og legg bakepapir på bakeplatene.
  6. Dryss mel på benken og trill ut deigpølser med tykkelse som en lillefinger, ca 10 cm lange. Form pølsene til kranser.
  7. Pisk eggehviten lett og ha den i en skål. Perlesukkeret har du også i en skål.
  8. Dypp kransene først i eggehvite, så i perlesukker. Legg dem på stekebrettet.
  9. Er det vanskelig å dyppe kransene, kan du enten sette dem i kjøleskapet i 15 minutter, eller du kan pensle kransene med eggehviten og strø med perlesukker.
  10. Stek berlinerkransene midt i ovnen i 8-10 minutter. De skal være lyse, men litt gylne langs kanten.
  11. La kransene avkjøle seg litt på platen før du flytter dem over på rist. Når kakene er helt kalde, kan de oppbevares i tett boks.

Tips!

Sprekker deigen din, kan den være for fast. Du kan da tilsette en til to teskjeer med vann eller melk for å samle den bedre.