Mykt, nystekt brød med gyllen skorpe og eksotisk innhold. Focaccia bringer oss til solfylte Italia! Men visste du at du også kan lage verdens beste, søte boller av focaccia?

Focaccia er nordmenns nye italienske favoritt.  Brødet kan gjerne spises alene, eller sammen med suppe eller salat. Det er både superenkelt og godt som nistepakke. Og i motsetning til pizzaen kan du fylle godsakene inni brødet også!

Du kan for eksempel røre krydder pluss soltørkede tomater, fetaost, oliven, alt hakket opp, inn i deigen. Denne varianten er perfekt på tapasbordet.

Du kan lage en urteolje av urter rørt ut i litt olje, kanskje litt hakket hvitløk hvis du liker det, og blande godt med deigen.

Hakkede nøtter og/eller pinjekjerner gir både god smak og konsistens til focacciaen.

Du kan også prøve deg frem med en pesto-variant for ekstra smak, mens kapers kan gi en annen spennende variant.

Enkel grunnoppskrift

Basisen for focaccia er enkel: Gjær, vann, hvetemel, olivenolje, salt og sukker.  

Men så kan du boltre deg i all verdens digg både inni og oppå brødet, og lage din egen, helt unike focaccia. 

Du trenger:

  • 1 pakke gjær på 50 gram, eller 1 pose tørrgjær
  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl vann
  • 1-2 dl olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts krydder (f.eks oregano, basilikum, rosmarin, timian, chili – eller en kombinasjon av dette).    

 

Slik gjør du:

  1. Løs opp gjæren i litt av vannet i en bakebolle, det må være lunkent. (Hvis du bruker tørrgjær, ha hele posen oppi bollen sammen med de andre tørre ingrediensene).
  2. Ha oppi resten av vannet og de andre ingrediensene.
  3. Rør det godt sammen, du trenger ikke elte deigen. Den skal være grøtaktig, nærmest litt klissete.
  4. Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den stå til deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse. Det tar en halvtimes tid eller mer.
  5. Smør en langpanne og hell deigen oppi. Klapp den til så den dekker hele bunnen av formen. Legg over plast og la den heve en halvtimes tid igjen.
  6. Lag groper i deigen med fingrene. Ringle over olivenolje, og strø over salt og det krydderet du foretrekker.
  7. Stek på 220 grader i en halvtimes tid – følg med på den, så den ikke blir overstekt og tørr. Den er ferdig når overflaten har fått en gyllen skorpe. Du kan også banke på brødet. Det er ferdig hvis det lyder hult.

TIPS: Skjær gjerne opp brødet før steking, så kan man lett brekke av bitene etter steking. 

Oppskrift på bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Elin Vatnar Nilsen bor på Jessheim, er utdannet konditor og har laget sin egen variant: Bollefocaccia!

Oppskriften finner du både på bloggen krem.no og i boka ”Alle kan bake”, utgitt på Cappelen Damm forlag.

Du trenger:

  • 500 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 25 g gjær
  • 3 dl melk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 75 g smør
  • 1/2 pakke ferdig vaniljekrem

 

Slik gjør du:

  1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm fingervarm melk, rør ut gjæren og hell i.
  2. Tilsett smeltet smør og egg.
  3. Deigen eltes godt til den er smidig.
  4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose.
  5. Når deigen har hevet til dobbelt størrelse (minimum 1 time), knas den utover en smurt, stor langpanne (42x29cm).
  6. Skru på ovnen til 225 grader.
  7. Lag små groper med fire fingre og sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca en halv time.
  8. Etter en halv time, trykk gropene ned igjen og fyll i med vaniljekrem.
  9. Dryss på blåbær. Du kan bruke friske eller frosne bær. Pynt gjerne med litt melis.

Kilder: godt.no, matprat.no, aperitif.no