Mykt, nystekt brød med gyllen skorpe og eksotisk innhold. Focaccia bringer oss til solfylte Italia!

Focaccia er nordmenns nye italienske favoritt.  Brødet kan gjerne spises alene, eller sammen med suppe eller salat. Det er både superenkelt og godt som nistepakke. Og i motsetning til pizzaen kan du fylle godsakene inni brødet også!

Ny kakefavoritt: Bollefocaccia med blåbær og vaniljekrem

4 nye vrier på focaccia

  1. Rør krydder pluss soltørkede tomater, fetaost, oliven, alt hakket opp, inn i deigen. Denne varianten er perfekt på tapasbordet.
  2. Lag en urteolje av urter rørt ut i litt olje, kanskje litt hakket hvitløk hvis du liker det, og blande godt med deigen.
  3. Hakkede nøtter og/eller pinjekjerner gir både god smak og konsistens til focacciaen.
  4. Du kan også prøve deg frem med en pesto-variant for ekstra smak, mens kapers kan gi en annen spennende variant.
Focaccia er kan du fylle med alle slags godsaker, og du kan også lage verdens beste, søte boller av deigen. Oppskrift på klassisk focaccia og søt focaccia.

Enkel grunnoppskrift på focaccia 

  • 1 pakke gjær på 50 gram, eller 1 pose tørrgjær
  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl vann
  • 1-2 dl olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts krydder (f.eks oregano, basilikum, rosmarin, timian, chili – eller en kombinasjon av dette).     

Slik gjør du:

  1. Løs opp gjæren i litt av vannet i en bakebolle, det må være lunkent. (Hvis du bruker tørrgjær, ha hele posen oppi bollen sammen med de andre tørre ingrediensene).
  2. Ha oppi resten av vannet og de andre ingrediensene.
  3. Rør det godt sammen, du trenger ikke elte deigen. Den skal være grøtaktig, nærmest litt klissete.
  4. Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den stå til deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse. Det tar en halvtimes tid eller mer.
  5. Smør en langpanne og hell deigen oppi. Klapp den til så den dekker hele bunnen av formen. Legg over plast og la den heve en halvtimes tid igjen.
  6. Lag groper i deigen med fingrene. Ringle over olivenolje, og strø over salt og det krydderet du foretrekker.
  7. Stek på 220 grader i en halvtimes tid – følg med på den, så den ikke blir overstekt og tørr. Den er ferdig når overflaten har fått en gyllen skorpe. Du kan også banke på brødet. Det er ferdig hvis det lyder hult.

TIPS!

Skjær gjerne opp brødet før steking, så kan man lett brekke av bitene etter steking.  

Kilder: godt.no, matprat.no, aperitif.no