Gjør ekstra stas på søndagskaffen med en saftig, krydret sjokoladekake, dekket av herlig smørkrem. Tropisk aroma er kakeklassikeren vi aldri blir lei av.

Tropisk aroma er en lettvint og smaksrik sjokoladekake som er like populær til bryllup som til søndagskaffen. Kaken  vinner kanskje ikke på et spektakulært  utseende, men den uimotståelige smaken gjør at kakefatene tømmes i rekordfart.

Tropisk aroma – tidløs klassiker

Tropisk aroma har vært et fristende følge til utallige kaffekopper opp gjennom årene. Akkurat hvor langt kakeklassikeren går tilbake er usikkert, men navnet fikk den i alle fall i en tid da muskat og kanel ble oppfattet som krydder med en eksotisk og tropisk aroma.

Tropisk aroma - krydret sjokoladekake med krem

Bak det lite avslørende navnet skjuler det seg en herlig krydret sjokoladekake med lys og mørk bunn. Kakao, muskat og kanel sørger for forførende dufter og smaker, mens smørkremen med kaffe gir litt balanse mot alt det søte.

Om familiefavoritten blir ansett som særlig eksotisk og «tropisk» i dag kan nok diskuteres, men det er liten tvil om at den er en tidløs klassiker som aldri kommer til å gå av moten.

Lettvint favorittkake i mange utgaver

Det som skiller Tropisk aroma fra en tradisjonell marmorkake er krydderne og den deilige smørkremen. Den er også mest vanlig å steke i en rund springform, framfor i en brødform som man ofte forbinde med formkaker.

Du velger selv om du vil lage herligheten kun med mørke eller lyse kakebunner. Denne oppskriften har flere lag med både mørke og lyse kakebunner, og raust med kaffekrem mellom hvert lag.

Velger du å steke kaken som en marmorkake, hvor lys og mørk kakerøre blandes lett sammen til et pent mønster, kan fristelsen faktisk stå klar på kakebordet på under en time.

Det er likevel ingen grunn til hastverk. Tropisk aroma blir om mulig enda bedre når den får stå kjølig en dag eller to.

Tropisk aroma - krydret sjokoladekake med kaffekrem

Oppskrift på saftig Tropisk aroma

Til 1 kake trenger du:

  • 200 g smør, romtemperert
  • 250 g sukker
  • 3 egg
  • 300 g hvetemel
  • 4 ts bakepulver
  • 1 ts malt muskatnøtt
  • 1 ts malt kanel
  • 0,25 ts salt
  • 2 dl melk
  • 1 ss kakao
  • 1 ss vann

Sjokoladekrem:

  • 200 g smør, romtemperert
  • 500 g melis
  • 4 ss kakao
  • 1 ts vaniljesukker
  • 6 ss kaffe

 

Slik gjør du:

  1. Kakebunner: Forvarm ovnen til 180˚C. Pisk smør og sukker til en lys og myk smørkrem. Fest bakepapir i bunnen av 2 springformer på 22-24 cm i diameter. Gni sidene inn med smør/fett.
  2. Pisk inn ett og ett egg.
  3. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, muskatnøtt, kanel og salt i en blandebolle. Bland det tørre og melken vekselsvis inn i smørkremen. Begynn og avslutt med det tørre.
  4. Ha 2/3 av kakerøren i den ene kakeformen. Stek midt i ovnen i 25-30 minutter. Sjekk med en kakepinne om bunnen er ferdig stekt.
  5. Rør ut kakaopulver i vann og bland sammen med resten av kakerøren. Hell over i den andre springform (samme diameter som den lyse kakebunnen) og stek midt i ovnen i 15-20 minutter.
  6. La begge kakebunnene avkjøles helt i formen før de løsnes og bakepapiret fjernes.
  7. Sjokoladekrem: Pisk sammen smør og siktet melis, kakao og vaniljesukker. Rør inn kaffe til du har en myk og smørbar konsistens.
  8. Montering: Del den lyse kakebunnen i to horisontalt. Smør et tynt lag sjokoladekrem utover og legg den mørke kakebunnen oppå. Smør et nytt lag krem og legg den siste lyse kakebunnen på toppen. Fordel resten av kremen på hele kaken. Bruk en gaffel til å lage et enkelt mønster på toppen og på sidene.
  9. Tropisk Aroma kan oppbevares 2-3 dager i kjøleskapet dekket med plast. Kaken kan også fryses.