Hvorfor ikke prøve en ny saus neste gang du skal servere lammestek? Hjemmelaget kaffesaus og rødvinssaus er med å løfte måltidet til nye høyder.

En god saus er ofte den siste lille detaljen som løfter et måltid fra godt til minneverdig. Og når gjestene dine slikker tallerkenen, da vet du at du har lykkes.

Kaffesaus til lam

Da vi spurte hva våre følgere på Facebook hva de ville ha som tilbehør til påskelammet, var det flere som nevnte kaffesaus. Det høres kanskje ut som en rar kombinasjon, men det er jo det som gjør det så spennende.

Den milde smaken av kaffe passer faktisk utmerket til lammekjøtt.

saus til lam - kaffesaus

Den deilige kaffesausen kan du enten lage helt fra bunnen av, med kraft fra lammesteken, eller du kan "jukse" litt og bruke sjysaus fra pose som utgangspunkt. Med kaffepulver, ekstra krydder og urter er det neppe noen som vil kjenne at denne sausen er noe annet enn hjemmelaget. Spe på med litt ekstra steikesjy og du får en skikkelig høydare.

Noen ganger er det godt å få litt starthjelp og sjysaus finner du alltid i hyllene hos oss i Coop Marked og Matkroken.

Klassisk rødvinssaus

Ønsker du å velge en litt mer tradisjonell saus til lam, kan vi anbefale klassisk fransk rødvinssaus. Den er rik og mektig og passer like godt til storfekjøtt og hvit fisk.

Bruk gjerne kraft eller steikesjy fra kjøttet du skal servere sausen til, det binder hele måltidet sammen på en fin måte. 

Når det kommer til valg av rødvin være lurt å ikke gå den aller billigste vinen. Et godt tips er å bruke samme vin i sausen som den du skal servere i glasset, så sant det ikke er en veldig dyr vin.  

Søndagsmiddag:Saftig lammestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

saus til lam - rødvinssaus

Oppskrift på kaffesaus til lam

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 3 dl stekesjy/kraft av lam (ev. sjysaus fra pose)
  • 1 ss sitronsaft
  • 1,5 ss flytende honning
  • 0,5 ss soyasaus
  • 1 ss kaffepulver (frysetørret)
  • 2 stilker fersk timian
  • 100 g smør, kaldt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Kok opp sjysaus/kraft, sitronsaft, honning, soyasaus, kaffepulver og fersk timian. La alt småkoke under lokk i 5 minutter.
  2. Sil av sausen og kok opp på nytt.
  3. Ta sausen bort fra varmen og pisk inn terninger med kaldt smør. Smak til med pepper og juster sausen med honning, sitronsaft eller soyasaus etter behov.

Tips: Timian kan byttes ut med rosmarin. Du kan også bruke begge urtene sammen.

 

Oppskrift på rødvinssaus til lam

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 ss smør
  • 1 ss tomatpuré
  • 4 dl kraft/stekesjy av lam (eller storfe)
  • 3 dl rødvin (kan erstattes med 3 dl kjøttkraft + 1 ts rødvinseddik)
  • 3 ss crema balsamico (eller 1 ss balsamicoeddik)
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss flytende honning
  • 1 laurbærblad
  • 0, 5 ts pepper
  • 4 ss smør, kaldt

Slik gjør du:

  1. Smelt smør i en kasserolle på middels sterk varme og stek finhakket sjalottløk til den er myk og blank. Løken skal ikke få farge.
  2. Rør inn tomatpuré og la den surre sammen med løken 1 minutt.
  3. Hell over kraft, rødvin, crema balsamico og soyasaus. Tilsett laurbærbladet, kok opp og la væsken koke inn til litt under halvparten.
  4. Smak til sausen med nykvernet pepper og juster med honning eller soyasaus ved behov. Kok opp på nytt og ta sausen bort fra varmen.
  5. Sil av sausen og pisk inn kaldt smør før servering. Smak til med salt og pepper ved behov.