Hjemmelaget kryddersmør er verdens enkleste tilbehør til sommerens grillmat. Her er tips til 3 smakfulle varianter som løfter smaken mange hakk.

Går du litt tom for idéer når du kommer et stykke ut i grillsesongen? Går det mye i det samme, om og om igjen? Med hjemmelaget kryddersmør kan du forandre smaken på et helt måltid og løfte de gode gamle grillfavorittene til nye høyder.

Kryddersmør til «alt»

Kryddersmør er akkurat det du tror det er: smør rørt sammen med krydder, uten krevende forberedelser eller behov for spesialutstyr. På den måten kan en liten klatt smør løfte smaken på et kjøttstykke fra god til fantastisk. Det kan nesten ikke bli enklere!

Kryddersmør holder seg godt i kjøleskapet, men det kan også fryses uten at det går ut over smaken. Lag gjerne 2-3 varianter når du først er i gang og lag mindre pakker som du merker med innhold og dato. Slik kan du nyte de gode smakene gjennom hele sommeren.

kryddersmør med chili og lime

Kryddersmør passer omtrent til alt, blant annet i bakte poteter, på en saftig entrecôte, på grillet fisk og i grønnsakspakker på grillen. Hva med å bake laks eller torsk i grillpakker med kryddersmør? Det kan også gjøre underverker i en lun potetsalat eller fungere som erstatter for saus. 

Herlig grillmat: Saftige sommerkoteletter med makaronisalat

Enkelt å variere

«Hemmeligheten» bak et godt kryddersmør er å tilpasse smakene til det du skal servere det til. Det betyr at du velger urter, hvitløk og krydder som passer spesielt godt til det står på menyen. Du kan også erstatte ferske urter med tørkede dersom det er enklere.

Her har vi forslag til tre forskjellige kryddersmør, et til kjøttretter, et til fisk og et med chili og lime som passer ekstra godt til både fisk og kylling. Alle smakene går til grønnsaker og brød, men husk, det er du som bestemmer hva du vil bruke ditt favorittsmør til – her er det ingen regler.

kryddersmør til kjøtt med paprika og urter

Oppskrift på kryddersmør med 3 forskjellige smaker

Kryddersmør til kjøtt

  • 250 g smør, romtemperert
  • 2 fedd hvitløk, presset eller finhakket
  • 1ss fersk bladpersille, finhakket
  • 1ss fersk timian, finhakket
  • 1 ts paprikapulver
  • 0, 5 ts worcestershiresauce (kan sløyfes)
  • Salt og pepper
  • Matpapir/bakepapir

Slik gjør du:

  1. La smøret ligge på kjøkkenbenken til det er helt mykt (3-6 timer).
  2. Finhakk hvitløk, bladpersille og timian.
  3. Rør sammen romtemperert smør, hvitløk og urter. Smak til med paprikapulver, worcestershiresauce, salt og pepper.
  4. Form kryddersmøret til en tykk pølse og pakk godt inn i matpapir. La smøret stivne i kjøleskapet.
kryddersmør med fisk og skalldyr

Kryddersmør til fisk og skalldyr

  • 250 g smør, romtemperert
  • 1 liten sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
  • 2 ss fersk basilikum, finhakket
  • 0,5 ss fennikelfrø (eller tørket rosmarin), finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • Salt og pepper
  • Matpapir/bakepapir

Slik gjør du:

  1. La smøret ligge på kjøkkenbenken til det er helt mykt (3-6 timer).
  2. Finhakk sjalottløk, hvitløk og basilikum. Finhakk fennikelfrøene eller støt i morter.
  3. Rør sammen romtemperert smør, løk, basilikum og fennikelfrø. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  4. Form kryddersmøret til en tykk pølse og pakk godt inn i matpapir. La smøret stivne i kjøleskapet.

 

Kryddersmør med chili og lime

  • 250 g smør, romtemperert
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 lime, revet skall av
  • 1 ss limesaft
  • 2 ss fersk koriander, finhakket
  • Salt og pepper
  • Matpapir/bakepapir

Slik gjør du:

  1. La smøret ligge på kjøkkenbenken til det er helt mykt (3-6 timer).
  2. Del chili på langs og skrap ut frø og skillevegger før den finhakkes.
  3. Skrubb lime godt under varmt vann. Riv skallet og press ut saften.
  4. Rør sammen romtemperert smør, chili, limeskall, limesaft og finhakket koriander. Smak til med salt og pepper.

Form kryddersmøret til en tykk pølse og pakk godt inn i matpapir. La smøret stivne i kjøleskapet.