Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr.

Ikke noe er bedre enn å sette tennene i en mør og saftig stek med knasende sprø svor på toppen. Med tradisjonelt tilbehør som poteter, saus og hjemmelaget surkål eller rødkål er svinestek en festmiddag!

Desto verre dersom svinesteken blir tørr. Det vil vi for all del unngå! Her deler ekspert Bjørn Tore Teigen hos Matprat sine svinaktig gode tips med oss.

Skinkestek fra både foran og bak

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek

I utgangspunktet kan svinesteken komme fra hvor som helst på grisen.

– Men det vanligste er at den kommer fra framparten/bogen. Sidene på grisen blir som regel brukt til bacon eller ribbe, og kammen til koteletter/ytrefilet. Da står vi igjen med skinka, og da blir den til skinkestek, forklarer Teigen.

Litt forvirret? Ikke så rart kanskje, for ifølge eksperten er altså både svinestek og skinkestek svinestek.

– Ja, men svinesteken er fra forparten (bogen), mens skinkestek er fra bakparten (skinka) av grisen, understreker Teigen.
 

Alle best svinestek av skinka


Bjørn Tore Teigen mener den beste svinesteken kommer fra skinka.

– Den har jevnest mørhet på musklene og blir dermed ansett som den beste steken, sier han.

Så hva er forskjell på en svinestek med svor og en uten?

– Jeg synes skinkestek med svor har en mer saftig og rund smak, da den som regel har et litt tykkere lag med fett under svoren. Den kan også oppleves som saftigere fordi svoren og fettet isolerer kjøttet for sterk temperatur. Men pass på at svoren blir sprø, for da smaker også den magisk!

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek


Spennende tilbehør

Tradisjonen tro serveres svinestek som oftest med saus og poteter, men du kan i grunnen ha alt mulig av tilbehør.

– Bli inspirert av det asiatiske kjøkkenet, eller bruk masse gode rotgrønnsaker, forskjellige rotmoser, appelsinkokte gulrøtter, sennep og honning, fiken og mandler, sier Teigen begeistret.

– Alt passer til skinkestek, danskene bruker gjerne potetchips og fleskesvær til!

Ekspertens beste mørhetstriks

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek

Det er én ting du må huske på dersom du skal lykke med svinesteken.

– Få riktig kjernetemperatur. Bruk steketermometer, understreker Teigen.

Det er viktig å legge merke til at det er forskjeller i tilberedningstid og kjernetemperatur, avhengig av om det steken er med eller uten svor.

Surret svinestek u/svor
Stekes i ovn på 125 °C,
1,5 kg stekes i ca. 2 timer
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C

 

Skinkestek m/svor
Dampes først i 45 minutter på 230 °C og stekes så videre på 175 °C
1,5 kg stekes i ca. 1 1/2-2 timer. Bruk grillen på slutten for å få svoren sprø.
Medium pluss: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C

Det kan være lettere å lykkes med en svinestek uten svor, siden denne tilberedes på lavere temperatur.

Det gjør det lettere å få riktig kjernetemperatur, samtidig som temperaturen ikke øker så mye når steken tas ut av ovnen.


Oppskrift på svinestek med svor

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek

 

Du trenger:
2 kg svinestek med svor
3 gulrøtter
1 løk
3 ts salt
1 ts pepper
7 dl vann

Slik gjør du:
1) Sett ovnen på 230 °C, over og undervarme.
2) Rut svoren med en skarp kniv. Ikke vær redd for å skjære ned i fettet, men unngå å kutte i kjøttet.
3) Skrell gulrøttene og skjær disse og løken i store biter og legg i en form. Gni steken godt inn med salt og pepper og plasser den på toppen av grønnsakene.
4) Kok opp vannet, hell dette i formen og dekk til med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen.
5) Damp steken i ca 45 minutter. Da vil du se at svoren spriker litt.
6) Skru ned temperaturen til 175 °C. Ta steken ut og fjern folien. Stikk steketermometer inn i den tykkeste delen av svinesteken.
7) Stek videre til kjernetemperaturen er 68 °C, for medium stekt stek og 74 °C for en gjennomstekt.
8) Trenger svoren det, kan du bruke grillelementet de siste minuttene for å få den helt sprø.
9) Ta ut steken og la den hvile. Bruk kraften som har dannet seg i formen til sausen.


Oppskrift på hjemmelaget surkål

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek

Du trenger:
750 g kål
2 epler
1 ts salt
1 liten ss karve
2,5 dl vann
2 ts eddik (7%)
2 ts sukker

Slik gjør du:
1) Snitt kålen fint. Eplene kuttes i små terninger.
2) Legg lagvis kål, eple, salt og karve i en gryte. Kok opp og la alt trekke i ca 45 minutter.
3) Smak til med eddik og sukker og rør godt sammen.

 

Oppskrift på dansk rødkål

Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr. Oppskrift på svinestek

Du trenger:
1 kg rødkål
1 syrlig eple
2 dl ripssaft (du kan også bruke husholdningssaft)
0,5 dl rødvinseddik
2 ts salt
1 ts pepper
Eventuelt litt kraft fra svinesteken.

Slik gjør du:
1) Snitt rødkålen fint og riv eplet på et grovt rivjern. Ha kål, eple, saft, eddik, salt og pepper i en gryte og rør godt sammen.
2) La kålblandingen koke på lav varme i en time under lokk. Fjern lokket og kok videre i ca 30 minutter til kålen er myk. Smak eventuelt til med litt kraft fra svinesteken.

Server svinesteken med surkål, rødkål, rørte tyttebær, poteter og saus.