Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek. Her er tipsene som gjør at den aldri mer blir tørr.

Ikke noe er bedre enn å sette tennene i en mør og saftig stek med knasende sprø svor på toppen. Med tradisjonelt tilbehør som poteter, saus og hjemmelaget surkål eller rødkål er svinestek en festmiddag!

Desto verre dersom svinesteken blir tørr. Det vil vi for all del unngå! Her deler ekspert Bjørn Tore Teigen hos Matprat sine svinaktig gode tips med oss.

Ekspertens beste mørhetstriks

Det er én ting du må huske på dersom du skal lykke med svinesteken.

– Få riktig kjernetemperatur. Bruk steketermometer, understreker Teigen.

Det er viktig å legge merke til at det er forskjeller i tilberedningstid og kjernetemperatur, avhengig av om det steken er med eller uten svor.

Mør og saftig svinestek avhenger av steketemperaturen! Her er eksperttipsene til perfekt svinestek med sprø svor og oppskrift på tilbehør.

Surret svinestek u/svor
Stekes i ovn på 125 °C,
1,5 kg stekes i ca. 2 timer
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C

Skinkestek m/svor
Dampes først i 45 minutter på 230 °C og stekes så videre på 175 °C
1,5 kg stekes i ca. 1 1/2-2 timer. Bruk grillen på slutten for å få svoren sprø.
Medium pluss: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C

Det kan være lettere å lykkes med en svinestek uten svor, siden denne tilberedes på lavere temperatur. Da er det er lettere å få riktig kjernetemperatur, samtidig som temperaturen ikke øker så mye når steken tas ut av ovnen.

Godt tilbehør

Tradisjonen tro serveres svinestek som oftest med saus og poteter, og surkål eller rødkål.

Får du kål til overs, kan du lage veldig mye annet godt. bare se her:

Mør og saftig svinestek avhenger av steketemperaturen! Her er eksperttipsene til perfekt svinestek med sprø svor og oppskrift på tilbehør.

Oppskrift på svinestek med svor

Du trenger:
2 kg svinestek med svor
3 gulrøtter
1 løk
3 ts salt
1 ts pepper
7 dl vann

Slik gjør du:
1) Sett ovnen på 230 °C, over og undervarme.
2) Rut svoren med en skarp kniv. Ikke vær redd for å skjære ned i fettet, men unngå å kutte i kjøttet.
3) Skrell gulrøttene og skjær disse og løken i store biter og legg i en form. Gni steken godt inn med salt og pepper og plasser den på toppen av grønnsakene.
4) Kok opp vannet, hell dette i formen og dekk til med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen.
5) Damp steken i ca 45 minutter. Da vil du se at svoren spriker litt.
6) Skru ned temperaturen til 175 °C. Ta steken ut og fjern folien. Stikk steketermometer inn i den tykkeste delen av svinesteken.
7) Stek videre til kjernetemperaturen er 68 °C, for medium stekt stek og 74 °C for en gjennomstekt.
8) Trenger svoren det, kan du bruke grillelementet de siste minuttene for å få den helt sprø.
9) Ta ut steken og la den hvile. Bruk kraften som har dannet seg i formen til sausen.


Oppskrift på hjemmelaget surkål

Mør og saftig svinestek avhenger av steketemperaturen! Her er eksperttipsene til perfekt svinestek med sprø svor og oppskrift på tilbehør.

Du trenger:
750 g kål
2 epler
1 ts salt
1 liten ss karve
2,5 dl vann
2 ts eddik (7%)
2 ts sukker

Slik gjør du:
1) Snitt kålen fint. Eplene kuttes i små terninger.
2) Legg lagvis kål, eple, salt og karve i en gryte. Kok opp og la alt trekke i ca 45 minutter.
3) Smak til med eddik og sukker og rør godt sammen.

 

Oppskrift på dansk rødkål

Mør og saftig svinestek avhenger av steketemperaturen! Her er eksperttipsene til perfekt svinestek med sprø svor og oppskrift på tilbehør.

Du trenger:
1 kg rødkål
1 syrlig eple
2 dl ripssaft (du kan også bruke husholdningssaft)
0,5 dl rødvinseddik
2 ts salt
1 ts pepper
Eventuelt litt kraft fra svinesteken.

Slik gjør du:
1) Snitt rødkålen fint og riv eplet på et grovt rivjern. Ha kål, eple, saft, eddik, salt og pepper i en gryte og rør godt sammen.
2) La kålblandingen koke på lav varme i en time under lokk. Fjern lokket og kok videre i ca 30 minutter til kålen er myk. Smak eventuelt til med litt kraft fra svinesteken.

Server svinesteken med surkål, rødkål, rørte tyttebær, poteter og saus.