3t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Dette trenger du:
2 kgsvinestek med svor
3 stkgulrøtter
1 stkl øk
3 tssalt
1 tspepper
7 dlvann
Hjemmelaget surkål:
750 gkål
2 stkepler
1 tssalt
1 sskarve (liten)
2 og en halv dlvann
2 ts7% eddik
2 tssukker
Dansk rødkål:
1 kgrødkål
1 stksyrlig eple
2 dlripssaft
en halv dlrødvinseddik
2 tssalt
1 tspepper
1 dlkraft fra svinesteken (smak til med)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 230 °C, over og undervarme.
Rut svoren med en skarp kniv. Ikke vær redd for å skjære ned i fettet, men unngå å kutte i kjøttet.
Skrell gulrøttene og skjær disse og løken i store biter og legg i en form. Gni steken godt inn med salt og pepper og plasser den på toppen av grønnsakene.
Kok opp vannet, hell dette i formen og dekk til med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen.
Damp steken i ca 45 minutter. Da vil du se at svoren spriker litt.
Skru ned temperaturen til 175 °C. Ta steken ut og fjern folien. Stikk steketermometer inn i den tykkeste delen av svinesteken.
Stek videre til kjernetemperaturen er 68 °C, for medium stekt stek og 74 °C for en gjennomstekt.
Trenger svoren det, kan du bruke grillelementet de siste minuttene for å få den helt sprø.
Ta ut steken og la den hvile. Bruk kraften som har dannet seg i formen til sausen.
Hjemmelaget surkål
Snitt kålen fint. Eplene kuttes i små terninger.
Legg lagvis kål, eple, salt og karve i en gryte. Kok opp og la alt trekke i ca 45 minutter.
Smak til med eddik og sukker, og rør godt sammen.
Dansk rødkål
Snitt rødkålen fint, og riv eplet på et grovt rivjern. Ha kål, eple, saft, eddik, salt og pepper i en gryte, og rør godt sammen.
La kålblandingen koke på lav varme i en time under lokk. Fjern lokket og kok videre i ca 30 minutter til kålen er myk. Smak eventuelt til med litt kraft fra svinesteken.