Vi nordmenn har trykket det italienske kjøkken til våre hjerter – og kanskje aller mest elsker vi pasta carbonara. Dette er enkel hverdagsmat som også er super å servere i festlige lag.

Pasta carbonara, eller pasta alla carbonara som retten heter på italiensk, er så ofte å se i norske kjøkken at vi nesten kan si at den har blitt norsk. Det er ikke uten grunn. For dette er enkelt og raskt å lage, og du trenger kun noen få ingredienser. Og aller best - elsket av både store og små.

Et resultat av krigen?

Det finnes en rekke teorier om hvordan retten og navnet har oppstått. En av dem er at ordet carbonara kan være avledet av carbonaro, som på romersk dialekt betyr kullbrenner eller kullhandler. En annen teori er at det kan ha sammenheng med de hemmelige revolusjonære selskapene på 1800-tallet som kaltes Carbonariene.

Det finnes imidlertid ingen tydelige kilder på at retten ble brukt før 2. verdenskrig. Den førende teorien er derfor at retten rett og slett oppstått som en fusjon av italiensk spagetti og amerikansk egg og bacon da Roma ble okkupert av de allierte i 1944.

LES OGSÅ: 80-tallspizzaen er en annen blanding av italiensk og amerikansk som vi elsker!

Bare 5 ingredienser

Utgangspunktet for pasta carbonara er i grunnen bare fem ingredienser. Ved siden av selve pastaen, trenger du ost, egg, pepper og bacon. Det er også denne varianten du stort sett får servert om du besøker Italia.

Når det er sagt, finnes retten i utallige varianter verden over. Vanligvis tilberedes den med spagetti, men her er det fritt frem å velge den pastavarianten du liker best.

Pasta carbonara kan lages av alle typer pasta.

Glad i italiensk? Prøv lasagne med pastaskruer

Mange bruker også fløte i retten, andre synes den får best smak dersom du bruker litt løk og hvitløk. Har du ikke bacon, kan du fint bytte det ut med skinke. Det er også vanlig å servere pasta carbonara med kylling. Og savner du grønnsaker? Hvorfor ikke blande i noen brokkolibuketter, aspargestopper, stekt sopp eller rett og slett bruke en pose erter slik vi har gjort. Ta det du har i skapet, og komponer din egen rett.

Vi nordmenn har trykket det italienske kjøkken til våre hjerter – og kanskje aller mest elsker vi pasta carbonara. Enkel til hverdags, super til fest.

Oppskrift på pasta carbonara

Til 4 personer trenger du:

400 g spagetti eller annen pasta
250 g bacon
1 løk
2 stk hvitløksfedd
4 stk egg
1 dl fløte
3 dl revet parmesan
200 g frosne erter
2 ss salt til koking
½ ts kvernet pepper
Olje til å steke i

Slik gjør du:

  1. Kok pasta sammen med salt som anvist på pakken.
  2. Finhakk løk og hvitløk og fres i litt olje til det blankt og mykt. Tilsett finskåret bacon og la det surre med 5-6 minutter til det er gyllent og sprøtt.
  3. Legg tørkepapir på et fat eller tallerken, og legg bacon på det. Da trekkes fettet ut, og baconet blir ekstra sprøtt.
  4. Skill eggeplommer fra eggehviter, og visp eggeplommene sammen med fløte og parmesan. (NB! Spar litt parmesan til å strø over den ferdige retten).
  5. Kok frosne erter i kokende vann i ca. 1 minutt. Hell av vannet.
  6. Varm litt olje på svak varme i en stekepanne. Tilsett kokt pasta, og hell i eggeblandingen. Bruk to gafler og vend om, og bland sammen. Bruk ikke for høy varme, for da risikerer du at eggeblandingen stivner.
  7. Blant til slutt i sprøstekt bacon og erter. Topp det hele med litt revet parmesan og kvernet pepper.