Terteskjell har nok tronet på mangt et spisebord opp gjennom 60- og 70-tallet. Ingen grunn til å slutte med det!

For de av oss som er gamle nok til å huske helgekosen på 70-tallet, er det nok mange som nikker gjenkjennende til terteskjellene.

– Fiskemat som fiskeboller, fiskekaker og fiskepudding, var både moderne og svært mye brukt på 60- og 70-tallet, sier forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Annechen Bahr Bugge.

– Mine materialer tyder på at når man skulle ha gjester eller kose seg med noe ekstra, brukte man disse fiskeingrediensene i retter som fiskekabaret og terteskjell, forklarer matforskeren.

Terteskjell husker mange fra 70-tallet, og de er verdt å prøve igjen! Terteskjell kan du variere med forskjellig fyll, her er to spennende varianter.

Fransk innflytelse

Den hvite sausen vi bruker i terteskjell, kommer fra den franske bechamelsausen. Den kom imidlertid inn som noe eksklusivt og fransk i borgerskapets kjøkken først, og det tok sin tid før det bredte seg til «folk flest», ifølge matforskeren.

I 1939-utgaven av husholdningslærer Henriette Schønberg Erkens kokebok finner vi i kapittelet Varme og kolde småretter mange oppskrifter på terter, tartelletter og butterdeigsskjell.

– Hun anbefaler å fylle disse butterdeigsskjellene med stuing av fisk, grønnsaker eller kjøtt – også sopp, tunge og asparges, sier Annechen Bahr Bugge.  

Forskjellig fyll i terteskjell

Også i Gyldendals store kokebok fra 60-tallet fins det mange oppskrifter på terteskjell. Og det var nok først på denne tiden de fine, franske terteskjellene virkelig ble allemannseie her i Norge.

Men etter storhetstiden på 70-tallet måtte nok terteskjellene sakte vike plassen for nye mattrender, som pizza og taco. Og selv om terteskjellene kanskje ikke når gamle høyder i popularitet, dukker denne typen «retromat» gjerne opp igjen.

– Slik retter kan selvfølgelig komme på moten, men da gjerne med nye vrier som nye ingredienser og smakssammensetninger, forklarer Bahr Bugge.

Når det gjelder fyll til terteskjell, er det mange muligheter til å variere. Terteskjellene kan du jo egentlig fylle med hva som helst. Kylling, kjøttdeig, skinke går fint an – men det er nok hvit saus med sjømat som er klassikeren.

Vi har laget to varianter av fyll du kan prøve. God fornøyelse!

Terteskjell husker mange fra 70-tallet, og de er verdt å prøve igjen! Terteskjell kan du variere med forskjellig fyll, her er to spennende varianter.

Oppskrift på terteskjell

Selve skjellene får du kjøpt ferdige på butikken, men de er ikke så vanskelige å lage selv heller! Hvor mange skjell du trenger per person kommer selvsagt an på hvordan du serverer dem. Som forrett holder det som regel med to skjell, som kveldskos bør du kanskje regne litt flere skjell.

Du trenger:  
Butterdeig
Egg
Muffinsform

Slik gjør du:  
1. Tin butterdeigplatene. Kjevle ut en butterdeisplate og del i 4. Pensle endene med sammenvispet egg.

2. Bruk bunnen på en muffinsform og legg en av delene med butterdeig over.  Pensle med egg. Stekes i en forvarmet ovn på ca. 200 grader til de er gyldne, i ca. 10 minutter.

Så til fyllet:

Hvit saus med reker, fiskpudding og grønnsaker

Terteskjell husker mange fra 70-tallet, og de er verdt å prøve igjen! Terteskjell kan du variere med forskjellig fyll, her er to spennende varianter.

Til 4 personer trenger du:

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss mel
2 dl melk
Salt og pepper

Fyll:
50 g pillede reker
100 g fiskepudding, i biter
1 dl erter og gulrotterninger

Slik gjør du: 
1. Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Tilsett mel og fres godt.

2. Tilsett melk under omrøring. Kok opp og la småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

3. Bland inn reker, fiskepudding og grønnsakene i sausen. Anrett i terteskjell, pynt med dill og sitron.

Spinatsaus med kamskjell og aspargestopper

Terteskjell husker mange fra 70-tallet, og de er verdt å prøve igjen! Terteskjell kan du variere med forskjellig fyll, her er to spennende varianter.

Spinatsaus:
1/2 pk fryst spinat
1,5 dl fløte
1/2 sitron
15 gram parmesanost
Salt og pepper

Fyll:
Kamskjell
Aspargestopper

Slik gjør du: 

1. Varm opp spinaten i en tykkbunnet kjele, tilsett fløten og rør godt. La det småkoke litt.

2. Tilsett sitron og parmesanost. Smak til med salt og pepper.

3. Kok opp vann i en kjele og damp aspargestoppene møre, legg dem etterpå i kaldt vann.

4. Stek kamskjell i en panne. Anrett spinatsausen i terteskjell og med nystekt kamskjell. 

FOTO OG OPPSKRIFTER: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no