Gå sommeren i møte med bogskinke i skapet. Da fikser du en enkel og tradisjonsrik middag i en fei.

Vi har alle gode matminner fra oppveksten. Og selv om det kan være mange, mange år siden sist du smakte den retten, tenker du kanskje fortsatt med glede tilbake på da du spiste den i barndommen.

Denne gangen skal vi gå tilbake i minnenes verden og kose oss med to oppskrifter fra 70-tallet.

Bogskinkens storhetstid

Et sterkt og godt matminne fra 70-tallet er oppskrifter med bokseskinke. Dette er skinken som lå hvilende i en metallboks sammen med mye gjennomsiktig gelé. Noen elsket aspiken, andre hatet den intenst. Men at de fleste lagde mat med bokseskinke på den tiden – det er helt sikkert.

I dag er kanskje ikke skinkeboksen like populær, for vi har så mye mer å velge mellom. Men den har fortsatt sine tilhengere og sin plass i butikkhyllene.

Kabaret er en annen sommerfavoritt det er verdt å ta frem fra glemmeboken!

Flere varianter å velge i

Selv om skinkeboksen på mange måter ser lik ut som den gjorde på 70-tallet, har det skjedd en viss produktutvikling på skinke på boks-fronten. I dag finnes det både kylling og kalkun på boks, men det er fortsatt den vanlige skinkeboksen som er bestselgeren.

Mulig er det hukommelsen som spiller oss et puss, men når vi åpner boksen virker det som om det er mye mindre gelé i boksen enn det var tidligere? Saltmengden i skinken har de i alle fall skjedd mye med. Som med resten av dagens kjøttprodukter, har saltmengden blitt redusert beraktelig. 

En annen klassiker fra 70-tallet er rekecocktailen. Her får du oppskriften!

Retro matblogg

Vi har funnet frem et gammelt matkort fra «Oppskriftsklubben Mästerkokken» der bogskinken spiller hovedrollen.  Litt undersøkelser viser at klubben opprinnelig var svensk. Forlaget Skandinavisk Press ga først ut kortene i Sverige. Deretter oversatte de dem og ga dem ut i Norge også.

Synes du 70-tallsmat er morsomt, kan du ta en titt på den svenske bloggen «Den bruna maten», hvor «familien Brun» har laget mange av klassikerne fra de tidligere nevnte matkortene. De setter karakterscore på matrettene fra mesterlig til uspiselig, og skriver morsomt om tillaging og smaksopplevelser. De har også gitt ut kokeboken «Den bruna maten» i Sverige. 

Selveste Mästerkocken gjenoppstod i 2011 – på masterkocken.se – dog i en litt mer modernisert utgave.

Vi har laget to retter med bogskinke etter de originale oppskriftene og anrettet på 70-tallsmaner! God fornøyelse!

Varm bogskinke

Bogskinke glemmer vi aldri. Her får du to oppskrifter på den folkekjære skinken på boks!

Til 4 personer trenger du:

800 g nypoteter
1 pakke dypfryst grønnsaksblanding
1 liten skinkeboks
0,5 ts oregano
Persille


Slik gjør du:

1) Kok potetene så vidt møre, hell av vannet, avkjøl potetene og skjær dem i biter.

2) Kok opp vann, og legg i skinkeboksen uten å åpne den. La koke noen minutter til geleen i boksen har smeltet.

3) Ha potetbiter og grønnsaksblanding i en gryte. Ta den varme skinkeboksen forsiktig opp av vannet, åpne og hell kraften over poteter og grønnsaker. La det koke i 5-8 minutter. Strø over oregano.

4) Skjær skinken i terninger, og varm den opp i grønnsaksgryten. Strø over persille ved servering.


Kald bogskinke

Bogskinke glemmer vi aldri. Her får du to oppskrifter på den folkekjære skinken på boks!

Til 4 personer trenger du:

1 boks hermetisk skinke
1 liten boks asparges
1 liten boks maiskorn
1 liten boks ananas
1 salathode

 

Saus:
1 dl rømme
1 dl majones
0,5 eple, finrevet
Revet pepperrot etter smak.

 

Slik gjør du:
1) Skjær skinken i skiver, og pynt dem med kraftgeleen i boksen når de legges på fatet.

2) Skjær salat, og la asparges, mais og ananas renne av seg. Arranger i hauger ved siden av skinken.

3) Lag saus ved å blande sammen majones og rømme. Riv eplet og bland i. Smak til med litt revet pepperrot. 
NB! Pepperrotsmaken er sterk, så smak deg frem til en styrke som passer deg. Du kan bruke rå pepperrot og rive den selv, eller ferdig revet på tube.

4) Server med sausen ved siden av. Brød er godt følge.


Kilde: denbrunamaten.se