Bondeomeletten har vært med oss i generasjoner. Den er både god og mettende, og rett og slett en genial måte å bruke opp rester på.

Kjært barn har mange navn, er det et kjent ordtak som heter. Og skal vi ta det som utgangspunkt, er bondeomeletten elsket av mange! Kanskje har du spist en skikkelig god tortilla i Spania, eller en frittata i Italia? Vel, det er bondeomelett du får, om enn med noen lokale variasjoner.

Mulighetene for variasjon er nettopp det som er så genialt med denne retten. Ta det du liker best, visp sammen noen egg, og la alt sammen ligge og putre i stekepannen.

Velger du andre ingredienser i morgen, blir selvsagt retten også annerledes, og dermed finnes det nesten like mange varianter av denne som det finnes kokker.

Bondeomelett er perfekt når du har potet- eller kjøttrester, og den er både mettende og god. Lag den til lunsj, middag, eller til koldtbordet.

Poteten må med

Vel, noen regler er det for bondeomelett også, og det er at poteten hører med! Det er også veldig praktisk om du har noen potetrester fra gårsdagens middag. Har du samtidig noen kjøttrester du vil bli kvitt, er dette måten å få noe godt ut av dem på. Eller du kan gjøre som oss, å bruke bacon.

Men kjøtt er ikke nødvendig for å få et godt resultat. Ønsker du en vegetarvariant, bruker du bare ekstra grønnsaker. Hva med paprika, purreløk eller squash? Spinat og tomat er en annen kombinasjon som smaker godt.

Shepherd´s pie er en annen rett som er super om du har rester til overs

Middag eller lunsj

En enkel bondeomelett er supert en dag du trenger en rask middag, men dette er også deilig lunsjmat. Den er faktisk like god enten du spiser den varm eller kald, så hvorfor ikke bruke restene av restemiddagen til lunsj dagen derpå?

Omelett oppskåret i pene skiver er forøvrig også et populært innslag på koldtbordet. Det er ikke uten grunn at tortillaen ofte er å finne på et tapasbord i Spania.

Stekepanne eller ovn

De fleste tenker kanskje at stekepannen er tingen å bruke når du skal lage omelett. Og det må du gjerne gjøre, bare du har et lokk tilgjengelig og husker å skru ned varmen slik at den ikke svir seg i bånn.

Bondeomelett er perfekt når du har potet- eller kjøttrester, og den er både mettende og god. Lag den til lunsj, middag, eller til koldtbordet.

Stekeovnen er et annet godt alternativ. Bruk stekepannen eller en ildfast form, og sett det midt i ovnen på 200 ˚C i ca. 20 minutter.  Oppskrift og fremgangsmåte finner du her

Oppskrift på bondeomelett

Til 4 personer trenger du: 
100 g bacon
1/4 rødløk
1/4 kepalløk
1 fedd hvitløk
3 vårløk
1 liten potte basillikum
10 cherrytomater
4-5 kokte poteter
100 gram chèvre
8 egg
8 ss vann
1/2 dl parmesan

Slik gjør du:

1. Kutt bacon i biter og stek i en stekepanne med litt olje. Tilsett deretter finhakket rødløk, kepaløk og hvitløk og fres det i et par minutter.

2. Grovhakk vårløk og del tomatene i to. Ha det i stekepannen og la det surre et par minutter.

3. Del potetene i skiver og legg i pannen. Kutt opp basilikum og strø over. Bryt chèvre i mindre biter og fordel det i stekepannen.

4. Visp sammen egg og vann og rør inn revet parmesan. Hell blandingen over i stekepannen. Sett på lokk og la det steke i ca. 15 minutter på lav varme. Bondeomeletten er ferdig når eggeblandingen er fast i konsistensen.

5. Server med en god salat og litt brød.

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!