La de inspirere av danskene og lag en stor porsjon Brennende kjærlighet til de du er glad i. Du kommer garantert til å vinne noen hjerter – og mager.

Stekt bacon og sopp er toppen av lykke for mange! Og når du serverer det oppå et tykt lag med kremet potetmos, er det plutselig en rett fra Danmark med det velklingende navnet «brændende kærlighed».   

Mild kosemat

Hos våre naboer i sør er det vanlig å servere Brennende kjærlighet på valentinsdagen, og det er kanskje nettopp det navnet viser til. Dette er nemlig ikke mat som setter fyr på smaksløkene med masse sterkt krydder. Her er det milde, gode smaker med potetmos, bacon og sopp i hovedrollene.

stekt sopp og eple til brennende kjærlighet

Brennende kjærlighet med rester

Dette er også den perfekte retten til å få brukt opp diverse rester du måtte ha liggende. Ta kokte poteter fra gårsdagens middag, for eksempel. De kan du skrelle, dampe varme og deretter mose. Du kan også bruke potetmosrester fra fryseren dersom du har det.

Flere restetips? Lag skikkelig god Pytt i panne

Vi har brukt eplebåter sammen med soppen og hatt sellerirot i potetmosen, men andre grønnsaker som løk, purre, fennikel, pastinakk eller persillerot vil også passe godt. Og hvis du har pølser til overs kan de fint erstatte baconterningene.

Kilde: wikipedia.org

brennende kjærlighet med bacon og eple

Oppskrift på Brennende kjærlighet

Til 4-6 porsjoner trenger du:

  • 800 g mandelpoteter
  • 200 gram sellerirot (pastinakk eller persillerot går også)
  • 2 ss smør
  • 300 g bacon, i biter
  • 300 g sjampinjong, i skiver
  • 1 grønt eple, i båter
  • 1 stilk fersk rosmarin
  • 3 dl melk
  • 60 g smør
  • 1 ss sterk sennep
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 100 g gulost
  • 2 ss finhakket frisk gressløk
  • Nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell potet og sellerirot, skjær i mindre biter og kok møre i usaltet vann.
  2. Smelt smør i en stekepanne på middels til sterk varme. Stek baconterningene til de begynner å få farge og blir litt sprø. Løft ut av pannen og hold varmt til servering.
  3. Stek soppskivene i baconfettet til de begynner å falle litt sammen og får god stekefarge.
  4. Skrell eplet og skjær båter. Ha eplebåtene og rosmarin i stekepannen sammen med soppen. La alt surre ca. 1 minutt. Hold varmt til potetmosen er klar.
  5. Hell av kokevannet på potetene og selleriroten. Mos grønnsakene med en potetpresse slik at du får en helt klumpfri mos. Bruker du stamper eller gaffel blir stappen grovere.
  6. Tilsett smør og sennep og rør om til alt har smeltet inn i potetmosen.
  7. Varm opp melken og tilsett litt og litt under omrøring til mosen får en fin og kremet konsistens. Rør til slutt inn revet gulost.
  8. Fordel potetmosen på et fat eller en ildfast form som er oppvarmet. Topp med stekt sopp, eplebåter og baconterninger. Dryss over finhakket gressløk og nykvernet pepper.