Cæsarsalat er klassikeren som aldri går av matmoten. Med kyllingfilet blir den smakfulle retten ekstra mettende.

Denne salaten er populær verden over, og du får den på alt fra små, enkle gatekafeer til noen av verdens beste restauranter. Du kan selvsagt også lage retten selv, på ditt eget kjøkken. Da får du den akkurat som du vil!

En keiserlig salat? 

Mange tror at cæsarsalaten stammer fra Julius Cæsar, diktatoren fra Romerriket. Men det stemmer ikke helt. Ikke kommer den fra TV-serien Hotel Cæsar heller. Første gang retten ble laget var i 1924, av Cæsar Cardini. Han var en Italiensk-mexicansk kokk som drev restaurant og hotell i California. Retten ble raskt populær blant kjendisene i Hollywood, og senere ble den tatt godt imot over hele verden. 

En annen tidløs klassiker er bogskinke. Med en boks bogskinke for hånden kan du lage tradisjonsrik og smakfull mat i en fei.   

En smak av sommer 

Cæsarsalaten er super på lange, lyse sommerdager, men også deilig en dag du ønsker deg noe lett til middag. Den er enkel å lage og smaker godt og forfriskende. Ikke trenger du å forbeholde deg til middag heller. Dette er super lunsjmat som metter godt. 

Har du smakt den nye trendsalaten, brokkolisalat? Den passer til nesten alt! 

Cæsarsalat med kylling 

Den originale cæsarsalaten består av romanosalat, parmesan, cæsardressing og brødkrutonger. Mange foretrekker til å servere den slik, men det har blitt mer og mer vanlig å ha i kylling for å gjøre den mer mettende. 

Cæsarsalaten er godt likt blant både store og små. Med knasende sprøtt bacon, lun kylling, revet parmesan, hjemmelagde krutonger og dressing er det lett å forstå hvorfor. 

Noen tips på veien

  • Lager du dressingen fra bunnen av, holder den seg et par dager i kjøleskapet. 
  • Har du rester av brød, er dette et supert utgangspunkt for hjemmelagde krutonger. 
  • Har salaten blitt litt slapp? La bladene bade i kaldt vann med isbiter i et par minutter, så blir salaten frisk og krisp.
Cæsarsalat med parmesan og bacon på bord

Oppskrift på cæsarsalat

Til 4 personer: 

2 kyllingfileter
2 hjertesalat
30 g parmesan
150 g bacon
4 skiver lyst brød
Olje/smør
Urter, bladpersille (eller annen urt) 

Dressing:

2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk, finhakket
3 ansjosfileter
1/2 sitron (saften)
1 ts hvitvinseddik
1,5 dl olje
1/2 dl parmesan, finrevet

Slik gjør du:

  1. Skyll og snitt salaten, la noen blader være hele. Ha over i et stort fat eller en bolle. 
  2. Stek kylling i en stekepanne med olje og smør. Stek et par minutter på hver side til stekeskorpen blir gylden. Stek videre i ovnen på 180 grader i 15 minutter, til fileten er gjennomstekt. 
  3. Legg baconskivene på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek i ovnen på 220 grader i 5 - 6 minutter. La baconet renne av seg på kjøkkenpapir. Del baconet i biter.
  4. Skjær brødet i biter, bland over godt med olje, salt og evt. urter. Bak i ovnen på 180 grader i ca. 15 min til gylden, rør et par ganger.

Dressing:

Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en liten foodprosessor eller blender. Kjør ingrediensene på høy hastighet og hell i oljen med en tynn stråle. Dressingen skal få en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Anrett cæsarsalaten:

Vend inn halvparten av dressingen i salaten. Strø over brødkrutonger og bacon. Skjær kyllingfileten i tynne skiver og legg over salaten. Ta over ekstra dressing hvis ønskelig, eller server resten i en skål ved siden av. Dryss over grovhakkende urter og parmesan før du setter salaten på bordet. 

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!