Har du en fløteskvett til overs kan du imponere med quiche Lorraine til lunsj. Den nydelige, franske paien er full av smak og metter godt.

Quiche Lorraine er en klassisk fransk pai med bacon som er perfekt å servere til lunsj sammen med en enkel grønn salat. 

Slik blir paibunnen sprø og fin

Et kjennetegn en skikkelig god pai er den vidunderlige sprø skorpen. For å få til den, må du passe på to ting:

  1. Smøret må holdes kaldt helt til bunnen skal stekes. Det kalde smøret «fordamper» under steking og gir en sprø skorpe. Det er derfor du skal bruke kaldt smør og vann, og deretter la deigen hvile i kjøleskapet før den stekes.
  2. Deigen må ikke jobbes for mye med. Hvis du elter og knar for mye kan deigen utvikle glutenbindinger, som igjen gjør paibunnen seig i stedet for sprø.
paibunn til quiche lorraine

Bruk fløterestene i quiche Lorraine

Når du først har paiskallet klart, finnes det nesten ingen begrensninger for hva du kan fylle det med. Rester av grønnsaker, ost, skinke og fisk – alt går i paien! En klassisk quiche Lorraine har kun bacon og eggestand, men ofte lages den med litt purre i tillegg.

I denne oppskriften har vi laget eggestanden med fløte og rømme, men du kan fint bruke det du måtte ha tilgjengelig av slanter i kjøleskapet: melk, fløte, rømme, kesam og cottage cheese. Og jo mer fett det er i melkeproduktene, desto mektigere blir paien.

Quiche Lorraine med bacon og purre

Oppskrift på quiche Lorraine

Til en paiform på ca. 24 cm i diameter/6 porsjoner trenger du:

Paibunn:

  • 250 g hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 150 g kaldt smør, i terninger
  • 3-5 ss kaldt vann

Fyll:

  • 150 g baconterninger
  • 0,25 purre, finsnittet (eller 1 stilk vårløk)
  • 4 egg
  • 2 dl fløte
  • 2 dl rømme
  • 0,5 ts salt
  • Nykvernet pepper 

Slik gjør du:

  1. Start med paibunnen: Bland sammen mel og salt. Smuldre inn smør til du har en sandaktig konsistens. Bruk gjerne fingrene, eller food prosessor med kniver, men jobb raskt uten å jobbe for mye med den.
  2. Tilsett en og en spiseskje med kaldt vann til du har en formbar deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  4. Kjevle deigen ut til og legg over en smurt paiform på 24 cm i diameter. La paibunnen henge godt over kanten og press lett ned for å bli kvitt luftlommene. Prikk bunnen flere ganger med en gaffel og trim kantene med en skarp kniv.
  5. Dekk bunnen med bakepapir og hell over tørre erter eller tørr ris. Stek midt i ovnen i 10 minutter. Fjern bakepapiret med ertene/risen og stek videre i 5 minutter. Dette kalles å «blindsteke» paibunnen og gir et sprøtt og fint resultat.
  6. Lag fyllet: Brun baconterningene i en stekepanne og legg over på kjøkkenpapir for å bli kvitt overflødig fett.
  7. Skyll purren godt og skjær i tynne ringer. Fordel utover paibunnen sammen med baconterningene.
  8. Visp egg, fløte og rømme sammen til en luftig masse. Smak til med salt og pepper og hell deretter over paiskallet.
  9. Stek paien midt i ovnen i 25-30 minutter, til eggestanden har stivnet. Avkjøl noen minutter før servering.