Enklere og bedre festmat skal du lete lenge etter! Det blir garantert god stemning av disse små, herlige munnfullene!

Tapas er smakfulle småretter som er spesielt velegnet å servere i festlige lag. Lefserull og bruschetta med spekemat er perfekt juletapas til julefesten, eller som appetittvekkere før middagen.

Juletapas med spekemat

Restemat blir juletapas

Juletapas er helt perfekt å lage når du har rester etter julematen. Gravlaks, spekemat, ribberester, pinnekjøtt, julepølse, julesild, rosenkål og rødkål får nytt liv i de herligste tapasretter og du kan invitere til uformell romjulsfest med lave skuldre.

Slik lager du lun rosenkålsalat med bacon.

Fordelen med å lage maten i små munnfuller er at man kan smake på flere før man blir mett. Prøv deg fram og sett sammen smakene annerledes enn du vil gjøre med den tradisjonelle julematen. Kanskje du finner noen nye favoritter?

Spekematen i disse tapasrettene kan enkelt byttes ut med blant annet gravlaks, røkelaks eller annet julepålegg.

Med denne sausen blir riskremen enda bedre.

Juletapas - bruschetta med spekemat

Oppskrift på bruschetta med spekeskinke og spekepølse

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 12 skiver baguette
  • 2 ss olivenolje
  • 3 tomater, i terninger
  • 0,5 rødløk, finhakket
  • 1 ss fersk basilikum, finhakket
  • 0,25 ts nykvernet pepper
  • 0,5 ts grovt flaksalt (kan sløyfes)
  • 1 fedd hvitløk
  • 100 g spekepølse (eller spekeskinke), i tynne skiver

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225˙C. Skjær brødet i 2 cm tykke skiver og pensle med olivenolje på begge sider.
  2. Legg brødskivene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 5 minutter. Brødskivene skal bli gylne i kantene.
  3. Del tomatene i to og fjern frøene. Skjær tomatkjøttet i små terninger og ha i en skål.
  4. Finhakk rødløk og basilikumblader og bland sammen med tomatene.
  5. Hell over resten av olivenoljen og smak til med salt og pepper.
  6. Del et hvitløksfedd i to på langs og gni snittflatene over brødskivene.
  7. Rett før servering toppes brødskivene med tomatsalat og tynne skiver god spekepølse.
Juletapas - lefserull med spekemat

Oppskrift på lefserull med spekemat og avokadokrem

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 stor avokado
  • 2 ss lettrømme
  • 1 ts sitronsaft
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ts persille, finhakket
  • 2 store tortillalefser (hvete eller fullkorn)
  • 100 g spekeskinke, i tynne skiver
  • 25 gram ruccolasalat

Slik gjør du:

  1. Del avokado i to og skrap ut innmaten. Mos med gaffel og rør inn lettrømme, sitronsaft, pepper og persille.
  2. Smør avokadokremen i et jevnt lag utover tortillalefsene.
  3. Legg på spekeskinke og ruccolasalat og rull tett sammen. Skjær litt på skrå i passe store munnfuller.

Tips: Avokadokremen kan erstattes med kremost.