Nyttårsaften er reddet! Søtpotetmos, rosenkål med bacon og en deilig fløtesaus er det perfekte tilbehøret til helstekt kalkun.

Helstekt kalkun er festmat som fortjener virkelig godt tilbehør! Dette tilbehøret kan du lage i forveien, og bare varme opp rett før servering. 

Søtpotetmos er enkel å lage og tilfører en deilig sødme til den helstekte kalkunen. Alt du trenger å gjøre er å skrelle søtpoteten, dele den i terninger og koke den. Søtpotet inneholder ikke så mye stivelse som vanlig poteter gjør, derfor kan du fint mose søtpotet med en stavmikser. Tilsett smør, salt og pepper på slutten, så får du en myk og god mos til kalkunen.

LES OGSÅ: Saftig helstekt kalkun til festen

Rosenkål til festmat

Rosenkål er fantastisk tilbehør til all slags julemat, også til festmiddagen på nyttårsaften. Du kan både bruke frisk og frossen rosenkål til denne retten, det viktigste er at du ikke overkoker de små kålhodene. Bland rosenkålen med sprøstekt bacon og ristede pinjekjerner rett før du serverer middagen, så får du både mette og svært fornøyde gjester.

LES OGSÅ: Smakfull og fruktig stuffing til kalkun

Oppskrift på søtpotetmos

Du trenger:

  • 1 kg søtpotet
  • 3 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du:

Skrell og del søtpotetene i terninger. Kok til de er møre. Hell fra vannet og mos søtpotetene.

Ha i smør og mos videre. Smak til med salt og pepper.

Rosenkål med bacon og pinjekjerner

Du trenger:

  • 750 g rosenkål (frisk eller frossen)
  • 5 dl vann
  • 1 terning grønnsakbuljong
  • 4 ss pinjekjerner
  • 100 g bacon
  • 2 ss smør
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du:

Rens rosenkålene, og ta eventuelt bort stygge blader. Er noen rosenkål større enn andre, så del de store i to. På den måten koker de likt.

Ha vann og buljongterning i en gryte, og kok opp. Ha i rosenkålen, og kok i 4-7 minutter. Følg godt med, og sjekk når rosenkålen er mør. Overkokt rosenkål er ikke så godt.

Hell rosenkålen i en sil, og la renne godt av.

Rist pinjekjernene i tørr stekepanne.

Sprøstek baconet. Nå er alle ingrediensene dine klare.

Rett før servering bruner du smøret lett i en stekepanne, og putter oppi alle ingrediensene. La blandingen varme seg, og smak til med pepper. Ha i serveringsfat, og rosenkålen er klar til gjestene.

LAG NOE GODT TIL DESSERT: Klassisk multekrem