Med juleskinke i hus er veien kort til deilige lunsjretter, smakfull brødmat og lettvinte hverdagsmiddager.

Juleskinken vi er vant med her hjemme er salt, og gjerne røkt, og spises både til hverdags og til fest. Den kan serveres både kald og varm, og er en gjenganger som pålegg på frokostbordet, til lunsjbuffeter og til deilige middager i førjulstiden.

Ferdigkokt juleskinke får du kjøpt på Matkroken og Coop Marked. Se etter den i kjøledisken.

Juleskinke med båtpoteter og stuede grønnsaker

Juleskinke er lettvint hverdagsmiddag

Til denne litt utradisjonelle førjulsmiddagen har vi kombinert saftige skiver av røkt juleskinke med godt stekte båtpoteter og en mild grønnsakstuing. Den hvite sausen er en mild og fin kontrast til det salte kjøttet, men du kan selvsagt bare servere dampede grønnsaker hvis du ikke vil ha saus til. Stuingen lager du mens resten står i ovnen og middagen er klart på en drøy halvtime.

Prøv også: Julepølse er lettvint førjulsmiddag

Oppskrift på juleskinke med stuede grønnsaker

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 600 g poteter, i båter
  • 2 løk, i båter
  • 1,5 ss rapsolje
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss flytende honning
  • 0,5 ts grovt flaksalt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 kg røkt juleskinke (ferdig kokt)
  • Finhakket persille

Stuede grønnsaker

  • 300 g grønne erter (frosne)
  • 300 g aspargesbønner/brekkbønner (frosne)
  • 3 dl kokevann
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl matfløte
  • 0,5 ts muskatnøtt
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225˚C. Skyll og tørk potetene godt og del i båter. Skrell løk og del i båter. Ha grønnsakene i en bolle.
  2. Rør sammen olje, soyasaus og honning. Hell marinaden over grønnsakene og vend om. Krydre med salt og pepper.
  3. Skjær juleskinken i skiver (0,5-1 cm tykke) og pakk inn i aluminiumsfolie.
  4. Fordel grønnsakene utover på et bakepapirkledd stekebrett. Pass på at du ikke får med overflødig marinade, da kan grønnsakene lett bli vasne. Legg pakken med juleskinke ved siden av grønnsakene.
  5. Stek midt i ovnen i 25-35 minutter, til potetene er møre. Vend om halvveis i steketiden.
  6. Lag grønnsakstuing: Gi erter og bønner et raskt oppkok i lettsaltet vann. Ta vare på kokevannet.
  7. Visp sammen hvetemel og fløte i en skål.
  8. Tilsett jevningen i kokevannet fra grønnsakene. Kok opp og la sausen småputre i ca. 5 minutter. Smak til med malt muskatnøtt, salt og pepper.
  9. Rør inn erter og bønner og la dem bli varme igjen.
  10. Dryss litt finhakket persille på juleskinken før servering.