Rosenkålsalat med granateple, nøtter og byggryn kan nytes alene eller serveres som spenstig tilbehør til alt fra juleribbe til ovnsbakt laks.

Denne herlige juvelen av en rosenkålsalat har lett og fruktig smak som passer perfekt til salt og kraftig mat. Så hvis du er på leting etter nytt og friskt tilbehør til søndagssteiken så kan dette være svaret.

Slik tilbereder du rosenkål

Rosenkål er en grønnsak som er både elsket og hatet. Elsket for sin lett nøtteaktige smak og fordi den kan brukes både rå, kokt, stekt og dampet. Mislikt fordi den er så lett å overkoke og da blir smaken bitter og uappetittlig.

Den aller beste måten å tilberede rosenkålen er å dampe den i noen få minutter, gjerne sammen med smør. Slik bevares all den gode smaken, farge og konsistens. Når rosenkålen bakes i ovnen blir kantene lett brunet og det gir enda mer smak.

Prøv også: Brokkolisalat - den nye trendsalaten

Sennepsvinaigrette til rosenkålsalat

Rosenkålsalat til julematen

Det er veldig populært å bruke rosenkål sammen med bacon, men ved å tilsette frukt og nøtter blir rosenkålsalaten enda friskere. Den kan nytes alene til lunsj, men passer utmerket som tilbehør til det meste, fra ovnsbakt laks og viltkjøtt til kylling og høstens lammestek.

Har du rester av rosenkål? Her får du tre gode forslag på hva du kan bruke dem til:

Flere gode restemat-tips finner du her.

Prøv også den friske salaten som utradisjonelt tilbehør til rester av ribbe og kalkun. Det salte og mektige kjøttet balanseres av den lett syrlige sennepsdressingen.

Har du ikke nok rosenkål kan du spe på med brokkoli eller blomkålbuketter. Eller du kan bruke alle tre grønnsakene i kombinasjon.

Rosenkålsalat med granateple og sennepsdressing

En deilig sennepsdressing smaker veldig godt til rosenkålsalaten.

Oppskrift på rosenkålsalat

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 120 g tørre byggryn
  • 300 g rosenkål
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 1 granateple
  • 1 appelsin, i båter
  • 1 pose ruccolasalat
  • 2 dl (90 g) ristede valnøtter

Sennepsdressing

  • 4 ss olivenolje
  • 1 ss sennep
  • 1 ss honning
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Kok byggryn som anvist på pakken og avkjøl raskt.
  2. Forvarm ovnen til 225 grader. Fjern de ytterste bladene og skjær av enden på rosenkålen. Del i to.
  3. Fordel rosenkålen utover et bakepapirkledd stekebrett. Hell over olivenolje, dryss på salt og vend om. Stek midt i ovnen i 10-15 minutter, eller rosenkålen er blitt mykere og begynner å få farge.
  4. Del granateplet og plukk ut kjernene. Del appelsinen i båter eller skjær ut fileter (båter uten skinn). Rist forsiktig valnøttene i en tørr stekepanne på middels sterk varme til de begynner å få litt farge.
  5. Visp sammen olje, sennep og honning til dressingen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  6. Bland sammen alle grønnsakene og frukten i en salatbolle og hell over dressingen. Dryss over ristede valnøtter.