Et helt, gratinert blomkålhode ser ikke bare imponerende bra ut, det smaker også fantastisk godt. Med spenstig ostesaus og sprøstekt bacon blir det garantert et festmåltid!

La grønnsakene spille hovedrollen! Med en helstekt blomkål på bordet, gratinert med hjemmelaget ostesaus og masse digg tilbehør, får den vakre grønnsaken endelig hovedrollen den fortjener. Her snakker vi måltid med skikkelig høy WOW-faktor, og det kunne ikke vært enklere å lage.

Gratinert blomkål med ekstra mye smak

Det som gjør blomkål til en så populær og anvendelig grønnsak er den runde og gode smaken. Den forandrer karakter etter hvilken tilberedningsmetode du velger, og blir derfor aldri kjedelig. Kokt blomkål har veldig mild smak, mens hvis du baker den i ovnen blir det noe helt annet.

For ekstra god smak kan du gni blomkålhodet inn med olivenolje, grovt flaksalt og pepper. Det gir både fin farge til retten og en dypere smak. Ikke vær redd for om blomkålen blir litt godt stekt i kantene. Det er der smaken sitter.

Dette er også den beste metoden dersom du har flere blomkål som skal gratineres samtidig. 

God hverdagsmiddag: Blomkålgrateng er kjempegodt tilbehør

Fristende topping

En tykk, deilig ostesaus hører med til gratinert blomkål. Den lager du enkelt fra bunnen med litt smør, hvetemel, melk og revet ost. Velg den osten du liker best og som smelter godt inn i sausen.

Bruk alltid en tykkbunnet gryte når du skal lage saus. Gjerne med slipp-lett belegg også. Det gir jevn varmefordeling og sjansen for at sausen svir seg minker betraktelig.

Vi har valgt en klassisk topping med sprøstekt bacon, sopp og finsnittet purre, men det finnes mange andre herlige muligheter. Her er noen flere toppinger som smaker himmelsk godt til blomkål:

  • Grønn pesto, parmesanost og ristede hasselnøtter
  • Stekt sopp, blåmuggost og rosmarin
  • Sterkt pølse, vårløk og hakkede mandler

Tilsett gjerne også litt krydder i ostesausen. Med røkt paprika og litt chili gir sausen en fin kontrast til den milde grønnsaken.

Oppskrift på gratinert blomkål med ostesaus og bacon

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 2 store blomkål (eller 4 små)
  • 2 ss god olivenolje
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • Smør til steking
  • 300 g bacon, i terninger
  • 250 g sjampinjong, i skiver
  • 4 ss pinjekjerner, ristet
  • ca. 100 g purre, finsnittet

Ostesaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6-8 dl helmelk, varm
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 0,25 ts chilipulver
  • Salt og pepper
  • 200 g cheddarost, revet 

Slik gjør du:

  1. Start med blomkålen: Sett ovnen på 180˚C varmluft. Skyll blomkålen godt, rens for blader og skjær et dypt kryss inn i stilken.
  2. Gni blomkålen inn med olje og krydre med salt og pepper. Stek i ildfast form midt i ovnen til blomkålen er mør. Avhengig av størrelsen på blomkålen kan det ta 20-40 minutter. Stikk med en skarp kniv eller kakepinne for å sjekke.
  3. Stek bacon og sopp: Smelt smør på sterk varme. Stek baconbitene til de er godt stekt og løft ut. Stek soppen til den slutter å væske og begynner å få farge.
  4. Lag ostesaus: Varm opp melk i en kasserolle. Smelt smør på middels sterk varme i en annen kasserolle og rør inn hvetemel. Rør inn litt og litt av den varme melken, men la det være igjen ca. 1/4. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med paprika, chili, salt og pepper.
  5. Rør mesteparten av osten inn i sausen men hold igjen litt til gratinering. Spe på med mer melk dersom sausen blir for tykk.
  6. Gratinering: Hev temperaturen til 220˚C varmluft. Hell halvparten av ostesausen over den møre blomkålen og topp med resten av osten. Stek blomkålene midt i ovnen i ca. 5 minutter, til osten er smeltet og begynner å bli gyllen.
  7. Server med resten av ostesausen og stekt bacon og sopp. Topp med ristede pinjekjerner og finsnittet purre.