Perfekt grillet og mørt kjøtt, akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker. Det er få ting som slår et skikkelig godt grillspyd!

Grillspyd er en klassisk vinner på grillen. Ikke bare er det godt å spise, det er også morsomt å lage. Mulighetene for hva du kan ha på grillspydet er i tillegg nesten uendelige. Lag et spyd med ditt favorittkjøtt, dine favorittgrønnsaker og en nydelig marinade – og du har en grillrett det nesten er umulig å bli lei av.

 

Lukten av sommer

Hva som er lukten av sommer er veldig individuelt. Men det skal godt gjøres å være uenig i at lukten av grill gir en følelse av at sommeren er på vei. Det er noe med dette som gir umiddelbare minner til hyggelige stunder med venner og familie.

Om du i tillegg har marinert grillspydene med en skikkelig god marinade, er det også godt mulig at du får besøk av naboer som har lyst til å smake.

Et godt grillspyd er saftig kjøtt akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker, grillet til perfeksjon. Prøv vårt grillspyd med kylling her!

Det er nemlig med marinaden du setter prikken over i-en. Et triks for ekstra god smak er å tilsette marinaden god tid i forveien, enten på morgenen eller dagen før du skal grille. Om du ikke har god tid, får du også mye god smak av å sette det marinerte kjøttet en time i kjøleskapet før du skal begynne grillingen.

TIPS: Når du lager fristende grillmat er det også viktig med godt tilbehør. Slik lager du det beste tilbehøret til sommerens grillmat!

Slik får du de beste grillspydene

Når du skal grille grillspyd vill du gjerne at både kjøtt og grønnsaker både skal få en nydelig grillskorpe, samtidig som du ønsker mørt og godt kjøtt. 

Et godt grillspyd er saftig kjøtt akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker, grillet til perfeksjon. Prøv vårt grillspyd med kylling her!

Det får du til ved å bruke både direkte- og indirekte varme.

Direkte varme bruker vi for på få den nydelige grillskorpen du er på jakt etter. Da griller du spydene direkte over varmekilden, enten rett over kullet på en kullgrill, eller over en opptent brenner på en gassgrill. 

Etter noen minutter, bør du flytte spydene over til indirekte varme, altså et sted på grillen som ikke er direkte over en varmekilde. Ta deretter på lokket, slik at varmen fordeler seg jevnt. Sjekk med jevne mellomrom. Hvor lenge det skal ligge i den indirekte varmen avhenger både av størrelsen på bitene og av hvilket kjøtt du griller på spydet.

TIPS: Vil du heller grille i skogen? Slik lykkes du som turkokk! 

Husk også at du alltid vanner grillspyd som er laget av tre. Slik unngår du at de tar fyr under grillingen.

Uendelige variasjoner

Så var det selve innholdet på grillspydet. Variasjonsmulighetene er mange, men nøkkelen til suksess er å bruke ingredienser som passer godt sammen. 

Svinekjøtt med mango, rødløk og asiatisk marinade er for eksempel en frisk variant for de som liker eksotiske grillspyd. Andre liker kanskje best et klassisk grillspyd med kylling, sopp, paprika og barbecuemarinade.

Vårt favorittspyd er med kylling i ingefær- og chilimarinade, paprika og rødløk. Denne er like god å spise som den er lett å lage.

Du trenger:

2 stk kyllingfilet  

1 stk rød paprika

1 stk grønn paprika

1 stk rødløk

Olivenolje

Ingefær- og chilimarinade (se lenger ned for oppskrift)

8 stk grillspyd (legges i vann før bruk)

Et godt grillspyd er saftig kjøtt akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker, grillet til perfeksjon. Prøv vårt grillspyd med kylling her!

Slik gjør du:

Del kyllingfileten i biter og hell over ingefær- og chilimarinaden. Bland dette godt sammen. La det gjerne stå en time i kjøleskapet, for å få smakene til å utvikle seg.

Tre paprika, rødløk og kylling på grillspyd. Pensle olivenolje på grønnsakene før steking. Stek grillspydene et par minutter på hver side.

Deretter steker du grillspydene i ca. 10 minutter på indirekte varme. Server gjerne med gode salater til.

Ingefær- og chilimarinade


Du trenger:

1/2 dl olivenolje

2 båter finhakket hvitløk

2 ss revet ingefær

1 stk finhakket rød chili

1 ss sitronsaft

1 ts honning

Ha olivenolje i en skål og bland inn resten av ingrediensene. Rør godt.

Tips til andre marinader:

Et godt grillspyd er saftig kjøtt akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker, grillet til perfeksjon. Prøv vårt grillspyd med kylling her!


Honningmarinade

4 ss olivenolje

2 ss honning

2 ss sennep

2 båter finhakket hvitløk

1 ss finhakket frisk koriander

1 ss sitronsaft

Ha ingrediensene sammen i en skål, bland godt sammen.

Asiatisk marinade

4 ss soyasaus

1 ts revet ingefær

1 ts finhakket frisk koriander

1 ss sitronsaft

1 ss sesamfrø

Ha ingrediensene sammen i en skål, bland godt sammen.

Et godt grillspyd er saftig kjøtt akkompagnert av smakfulle marinader og grillede grønnsaker, grillet til perfeksjon. Prøv vårt grillspyd med kylling her!

Fruktspyd

Om du til slutt vil diske opp med en dessert, er en god idé å bruke ulike frukttyper til å lage grillede fruktspyd.

Del frukt opp i biter og tre på grillspyd. Grill deretter fruktspydene et lite minutt på grillen. Det er nemlig utrolig hva det lille minuttet gjør med smaken.

Fruktspydene smaker godt alene, men også sammen med is eller vaniljesaus.