Enkle, doble og gjerne triple - vi elsker varme ostesmørbrød! Og her er tipsene som tar den enkle klassikeren til nye høyder.

Man behøver ikke være kokk eller ha et velutstyrt kjøkken for å lage et godt ostesmørbrød. I tillegg til tørt brød og ost trenger du egentlig bare noe å steke i. Så hvis du har tilgang på en stekepanne, ovn, hybelkomfyr, grill, primus, toastjern eller vaffeljern så er du et godt stykke på vei.

Disse tipsene løfter ostesmørbrødet enda noen hakk:

  1. Bruk smør. Det gir god smak og sørger for at de tørre, gamle brødskivene blir saftige og gode.
  2. Bruk modne oster med mye smak, som for eksempel ridderost eller cheddar. Og kombiner gjerne flere forskjellige oster på samme smørbrød.
  3. Sennep og ost er bestevenner. Søt, sterk eller grov sennep – bruk den du liker best!
  4. Bruk rester av ost, pålegg og sauser som pesto og aioli.
  5. Syrlig tilbehør som sylteagurk, kapers eller syltet rødløk balanserer de fete ostene og løfter smaken.
Ostesmørbrød a la grilled cheese

Litt sunnere ostesmørbrød

Ønsker du å gjøre ostesmørbrødet litt sunnere kan du velge grovt brød, magert pålegg og redusere mengden ost. I stedet for smør kan du bruke et tynt lag med salsa eller pesto. Lag også en enkel salat som tilbehør så blir det et balansert måltid.

Klassisk ostesmørbrød med ost og skinke

Oppskrift på enkelt ostesmørbrød med ost og skinke

Til 2 porsjoner trenger du:

  • 4 skiver brød
  • 2 ss meierismør
  • 1 ss sterk sennep
  • 4 skiver kokt skinke
  • 4 skiver ost (gjerne ridderost eller cheddar)
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 210 grader. Smør skivene med smør på begge sidene og legg på bakepapirkledd stekebrett.
  2. Smør et tynt lag sennep og legg på kokt skinke. Topp med ost, enten i skiver eller revet. Krydre med litt nykvernet pepper på toppen.
  3. Stek ostesmørbrødene i øverste del av ovnen, til osten har smeltet godt og begynner å få litt farge. Det tar ca. 7-8 minutter.
  4. Server med syltet rødløk.
Syltet rødløk til ostesmørbrød

Oppskrift på sitronsyltet rødløk

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 rødløk, i tynne båter
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts sukker

Slik gjør du:

  1. Skjær løken i tynne båter eller skiver og legg alt i en brødpose eller lignende. Tilsett sitronsaft og sukker.
  2. Lukk posen og masser løken til sukkeret er oppløst.
  3. La posen med løken ligge kjølig i 30 minutter.

Oppskrift på italiensk ostesmørbrød

Til 2 porsjoner trenger du:

  • 4 skiver brød
  • 2 ss meierismør
  • 125 g fersk mozzarella (1 pk.)
  • 6 skiver italiensk salami (eller annen pølse)
  • 4 skiver ridderost (eller annen fast hvitost)

Enkel tomatsalat

  • 2 tomater
  • 0,25 rødløk, i skiver
  • 0,5 ss ekstra god olivenolje
  • 0,25 ts flaksalt
  • Fersk basilikum

Slik gjør du:

  1. Smør et tynt lag smør på begge sider av brødskivene.
  2. Skjær mozzarellaosten i skiver. Fordel osten på halvparten av brødskivene.
  3. Legg på salami og ridderost. Topp ostesmørbrødene med de siste brødskivene.
  4. Stek ostesmørbrødene i stekepanne på middels sterk varme. Snu når undersiden har blitt gyllen og sprø. Press ostesmørbrødet ned i pannen med stekepanne. Stek til osten har smeltet og alt er godt og varmt.
  5. Skjær tomat og rødløk i skiver. Ringle over god olivenolje, flaksalt og ferske basilikumblader. Server tomatsalaten sammen med de rykende ferske ostesmørbrødene.