Hemmeligheten bak en fantastisk fiskegryte ligger i kraften. Utrolig nok kan du lage denne kraften på noe som ofte kastes rett i søpla!

De fleste av oss spiser mindre fisk enn vi har ambisjoner om. Vi har nemlig lett for å tenke at fisk er vanskelig å lage, eller at det tar for lang tid. Men vet du hvordan du skal tilberede fisken, blir det rene hurtigmaten.

Selve fiskestykkene skal faktisk bare trekke i ca. 10 minutter for å være perfekt tilberedt, altså ikke koke. For å sjekke om fisken er ferdig, kan du stikke en gaffel forsiktig i fiskestykket og se om det flaker seg fint. Gjør det det - er fisken ferdig.

SLIK LAGER DU DEN BESTE FISKEGRATENGEN: Hjemmelaget fiskegrateng

Fersk eller frossen fisk?

I en deilig fiskegryte er det ofte fint å ha litt forskjellig fisk. Du kan blande ulike fiskeslag ut fra hva du liker og får tak i, og kan bruke både fersk og frossen fisk.

En god fiskegryte varmer både kropp og sjel, og den blir alle best med en kraft laget fra bunnen av. Dette er en fiskegryte du fort blir glad i!

I vår oppskrift har vi brukt to norske favoritter, nemlig torsk og laks. Sammen tilfører de fiskegryten gode smaker. Vil du gjøre fiskegryten ekstra festfin, kan du ha på noen reker, kanskje litt rømme eller creme fraiche og en dilldusk på toppen!

Den gode kraften

En deilig kokt kraft sørger for å gi ekstra fylde til fiskegryten. Har du liten tid, kan du erstatte kraften med fiskebuljong eller fiskefond, men hjemmelaget kraft gjør smaken ekstra god.

Å lage en god kraft er ingen heksekunst. Til denne fiskegryten har vi laget kraft på noe som vanligvis havner i søpla, nemlig rekeskallene. Kanskje tenker du at du ikke gidder å lage kraft når du har reker til middag eller fest, men det trenger du heller ikke. I stedet for å kaste rekeskallet i søpla, kan du legge det i en pose og fryse det. Når du har litt tid en annen dag, kan du ta skallene opp av frysen og koke deilig skalldyrkraft.

En god fiskegryte varmer både kropp og sjel, og den blir alle best med en kraft laget fra bunnen av. Dette er en fiskegryte du fort blir glad i!

Kraften holder seg i kjøleskapet et par dager. Du kan også fryse den i isbitposer, eller i et glass, til du har bruk for den.

Fiskekraft

Har du hel fisk, kan du bruke hode og avskjær til å koke kraft på. Hvit fisk er bedre å bruke i kraft, enn rød fisk som laks og ørret, som gir kraften en litt fet smak. En annen ting som er viktig å huske hvis du skal koke fiskekraft, er å fjerne all blodrand og gjeller som setter en besk smak på kraften.

Bruker du fiskebein, bør de ikke trekke mer enn 20 minutter! I motsetning til kjøttbein som kan koke med i timesvis, må fiskebeina ut av kjelen for ikke å gi kraften en litt limaktig konsistens. 

OM DU HELLER VIL LAGE FISK I OVNEN: Ovnsbakt laks med agurksalat

Til hverdag og fest

En god fiskegryte varmer både kropp og sjel, og den blir alle best med en kraft laget fra bunnen av. Dette er en fiskegryte du fort blir glad i!

En god fiskegryte kan du bruke både til hverdags og til fest. For å gjøre den mer mettende, kan du ha i mer grønnsaker, eller du kan servere den sammen med ris, pasta eller poteter. Litt godt brød med smør passer også godt til en dampende fiskegryte. Om du vil ha et grønnere alternativ, kan du servere den sammen med en frisk salat.

Uansett hva du velger som tilbehør, vil denne retten være en kjempegod og sunn middagsrett du neppe lager bare én gang.

 

Vi begynner med kraften! 

 

Kraft på rekeskall

Du trenger:

1 ss smør

0,5 løk

0,5 purre

2 fedd hvitløk

1-2 laurbærblad

10 hele pepperkorn

1 selleristilk

2 ss tomatpuré

1 gulrot

1 dl hvitvin/eplejuice (kan sløyfes)

1,5 liter kaldt vann

Rekeskall fra en kilo reker

Slik gjør du: 

Smelt smør i en gryte. Hakk grønnsakene grovt. Ha i løk, purre, gulrot, selleri, laurbærblad og pepper i gryta, og la det surre et par minutter på middels varme. Ha i hvitløk, tomatpuré og rekeskall. Rør om, og la steke et par minutter. Hell på hvitvinen og la den koke ned.

Etter kort tid har alkoholen fordampet, og du kan tilsette det kalde vannet og la kraften koke opp igjen. Husk å skumme av underveis for å få en klar og fin kraft. La kraften få småkoke i minst en halv time. Har du tid - kan den godt få koke inn enda litt mer, det gir kraftigere smak.

En god fiskegryte varmer både kropp og sjel, og den blir alle best med en kraft laget fra bunnen av. Dette er en fiskegryte du fort blir glad i!

Sil fra grønnsaker og rekeskall, og du har en deilig skalldyrkraft som holder seg et par dager i kjøleskapet, eller enda lenger i fryseren.

Himmelsk fiskegryte

4 personer

Du trenger:

1 ss olivenolje

1 fennikel

4 stangselleri-stilker

3 gulrøtter

1,5 purre

1 boks hakkede tomater (400 g)

0,5 l skalldyrkraft (eller fiskekraft, fiskefond eller fiskebuljong)

800 g fisk

Salt

Pepper

Dill til pynt

Slik gjør du: 

Kutt purre, gulrøtter, fennikel og stangselleri i biter. Varm olivenolje i en gryte og la grønnsakene surre et par minutter.

En god fiskegryte varmer både kropp og sjel, og den blir alle best med en kraft laget fra bunnen av. Dette er en fiskegryte du fort blir glad i!

Ha i tomatboksen og skalldyrkraften, og la dette koke forsiktig til grønnsakene begynner å bli møre.

Del fisken i jevnstore biter og legg dem forsiktig ned i gryten. Skru eventuelt ned varmen, og la fiskestykkene trekke til fisken flaker seg, ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper, men ikke rør for mye i fiskegryten, for da går fiskebitene i stykker.