Selv de som ellers ikke er så glad i fisk, elsker fiskepinner. Særlig de hjemmelagde ...

Det er jo en genial oppfinnelse. Fisk som er panert og sprøstekt, med en knasende god og gyllen skorpe som frister den mest kresne fiskeskeptiker. 

Ikke rart at fiskepinner er blitt superpopulært, også blant barn som påstår at de ikke liker fisk. Derfor har også fiskepinnene vært et populært innslag på middagsbordet i over 60 år. 

Hjemmelagde fiskepinner med remulade. Her er ingredienser til panering.

Fiskepinner startet på fabrikken

Vanligvis er det industrien som begynner å produsere matretter som før har vært hjemmelagde, men i dette tilfellet er det egentlig omvendt. Panert fisk var muligens ikke uvanlig, men det var i hvert fall en fabrikk i Norfolk i Storbritannia som lanserte produktet fiskepinner, eller «fish fingers» for første gang i 1955 – og det ble en kjempesuksess!

Det var mye torsk på markedet i England, så dette var en måte å guffe opp salget på, og annonsekampanjen hadde teksten: «No bones, no waste, no smell, no fuss» – altså «ingen bein, ikke noe avfall, ingen lukt, ikke noe styr», ifølge The Independent.

Tips! Bacalao er en annen super rett for deg som liker torsk

Fryseren begynte også å bli vanlig blant folk flest, så da åpnet det seg nye muligheter for husmødrene, og det ble populært å kjøpe fryste varer.

Også her i Norge ble det produsert fiskepinner fra midten av 50-tallet, og populariteten har holdt seg siden. Ikke minst for barnefamilier har fiskepinner reddet mang en fiskemiddag! 

Hjemmelagde fiskepinner med remulade

Tretrinns panering

Ikke noe i veien med ferdigkjøpte fiskepinner, men som det meste annet blir fiskepinnene ekstra gode når du lager dem selv. Det er egentlig ikke så mye ekstra styr heller.

Paneringen lager du ved å først vende fiskefileten i hvetemel, så i egg, og til slutt i brødrasp før du steker fisken sprø og gyllen i panna. 

Du får kjøpt ferdig brødrasp, men dette er perfekt å bruke litt gammelt, tørt brød til. Tørk brødskivene enda mer i ovnen, eller bruk brødrister før du knuser dem til smuler. Alternativt kan du bruke griljermel.

Tips! Shepherd´s pai er en annen rett vi har "arvet" fra Storbritannia 

 

Friskt tilbehør

Fiskepinner trenger litt smakskontrast, ellers kan det fort bli  kjedelig. Litt syrlig remulade og friske grønnsaker i en råkostsalat sørger for smaker som utfyller hverandre. Og selvsagt hører kokte poteter med!

Potetmos er selvsagt også et godt alternativ til fiskepinner, eller du kan gjøre som engelskmennene og lage fish'n' chips. Og skulle det bli noe til overs, kan du lage wraps med fiskepinner, litt salat og remulade til lunsj i morgen.

God middag!

Hjemmelagde fiskepinner med remulade

Fiskepinner med råkostsalat, remulade og urtemarinerte poteter

 

DU TRENGER (til 4 porsjoner):

Fiskepinner:
600 g torskeloin (frosset)
2 egg
1 dl hvetemel
100 gram brødrasp (eller griljermel), 3 brødskiver for å lage brødrasp
Smør/olje
500 g potet
En liten potte med dill
4 ss olivenolje

Slik gjør du:

1. La gjerne torskeloinen tine i kjøleskapet kvelden før, men kan også tilberedes frosset. Skjær fiskestykkene i ca. 2 cm tykke biter (det passer å dele hvert torskeloin på langs).

2. Lag brødrasp ved å tørk brødet i ovnen på 130 ˚C i ca. 15 minutter, eller rist dem i brødrister. Knus brødskivene i foodprosessor eller mortel til de får en fin konsistens. Gjør deretter klar til panering ved å legge brødraspen i en skål, piskede egg i en annen og hvetemel i en tredje skål.

3. Vend fisken først i hvetemel, så i egg og så til slutt i brødrasp. Stek de panerte fiskestykkene i en varm stekepanne med olje og smør, ca. 4 minutter på hver side.

4. Kok potetene, la dem avkjøle litt og bland inn olivenolje og finhakket dill.

5. Server fiskepinnene med råkostsalat, remulade og urtemarinerte poteter.

Remulade:
2 eggeplommer
2 dl rapsolje
1 ss sitronsaft
1 ss sjalottløk
2 ss sylteagurk
1 ss dijonsennep
1 ss hakket kapers
Salt/pepper

Slik gjør du: Visp eggeplomme og sennep med en stavmikser i et par minutter. Under kraftig visping spe på med oljen i en tynn stråle, konsistensen skal være tykk. Bland inn sjalottløk, kapers, persille og sitronsaft. Smak til med salt og pepper

Råkostsalat:
4 gulrøtter
1 dl revet hodekål
1 dl revet rødkål
3 ss olivenolje
1/2 ss epleedikk
1 ss honning
1 sitron (saften)

Slik gjør du: Rasp gulrot, hodekål, rødkål på et råkostjern, bland det sammen. Bland sammen olivenolje, epleedikk, honning og sitron, bland det sammen med råkosten.

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter